Борис Бонев: Решението за запазване паветата на "Дондуков" е неаргументирано и популистко

Борис Бонев: Решението за запазване паветата на "Дондуков" е неаргументирано и популистко

Небазирано на научни аргументи, Министерството на културата реши паветата в зона разширен център на София да се категоризират като културна ценност от местно значение. Емпирично е доказано, че паветата са по-шумни и по-замърсяващи, че са подходящи за улици с по-малък трафик, а не за основни градски булеварди. Това мнение изказа Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София" във вторник пред БНР. По думите му става дума за изцяло популистки ход на Министерството на културата, което настоя паветата по "Дондуков" да бъдат запазени.

Бонев подкрепи решението на Столичната община, която след драмите за булевард "Дондуков" е решила да замени паветата на булевард "Прага", което предизвика нови заявки за протести.

Според Бонев премахването на паветата на "Прага" е нормалното и логично решение, за да може хората, които живеят там, да имат спокоен живот. Той посочи още, че новите тролейбуси "Шкода", закупени преди няколко години, буквално се разпадат по тези павета.

Относно лятното разписание на столичния градски транспорт и разреждането на курсовете, представителят на "Спаси София" заяви: "Действа се по едни изключително стари прийоми и по презумпцията, че лятото изведнъж всички изчезваме и отиваме на море. Лятното разписание е отживелица. В много малко градове го има. Не може основни градски линии да бъдат намалявани."

Независимо от строителството на метрото, общият брой пътници в градския транспорт намалява, отбеляза Бонев и допълни: "Тоест, целта на градския транспорт да свали хората от колите и да ги качи на автобуси, трамваи и метро, не се случва. И трябва общината да намери отговора за себе си защо това не се случва. Ние имаме нашия отговор, но ще ги оставим те малко да помислят."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?