Борис Бонев: Вотът ми за председател на общинския съвет се преекспонира по грозен начин

Той отново не каза кого е подкрепил при гласуването, обяви темата за приключена

Сн. БГНЕС, архив

Вотът ми за председател на Столичния общински съвет се преекспонира по един грозен начин. Това обяви независимият общински съветник Борис Бонев ("Спаси София") пред бТВ в неделя.

Думите му бяха в коментар на подозренията, че обявилият се за опозиция Бонев е подкрепил предложения от ГЕРБ Елен Герджиков за председател на съвета. В същото време управляващата партия иска промени в правилника на общинския съвет, които да позволят независими общински съветници също да се кандидатират за заместник-председатели на съвета. Бонев пък открито заяви, че смята и иска да се яви на гласуване за този пост.

"Тази тема (за гласуването за председател на СОС – бел. ред.) я приключихме много отдавна. Фиксацията върху подобни действия за мен е контрапродуктивна. Аз съм принципен човек. Има таен вот", каза пак Бонев в неделя.

Той отново обясни, че няма да обяви вота си, тъй като правилата на общинския съвет са председател да се избира с таен вот и Бонев, който в кампанията си твърдеше, че ще се бори за прозрачност, смята да ги спазва.

"Тайният вот се случва, за да няма партиен натиск. Ако аз разкрия как съм гласувал, може това да постави в неудобно положение някои мои колеги в общинския съвет", продължи Бонев.

Лицето на "Спаси София" отново се опита да омаловажи своя глас в подкрепа или срещу Герджиков с аргумента, че така или иначе изборът на председател на общинския съвет бил предизвестен. Бонев отново повтори, че опозицията в лицето на "Демократична България" и БСП не направила нищо, за да се обедини около общ кандидат, който да има шанс срещу номинацията на ГЕРБ. Той каза за пореден път, че смята за нормално човек от най-голямата политическа сила да председателства съвета, а останалите групи да имат зам.-председатели.

"Правилата са там, за да се спазват. Бивайки притискан да кажа как съм гласувал, съм притискан да наруша правилата на тайния вот. Да се фокусираме върху нещата, които вършим в общинския съвет, отколкото през цялото време да се връщаме към церемониален вот", каза Бонев.

След това критикува начина, по който администрацията планира да изхарчи 217 млн. лева за чистене и оползотворяване на отпадъците през следващата година. Според него план-сметката за чистотата не е представена достатъчно подробно. За пример даде как за ръчно почистване се залагат 13 млн. лева, което било девет пъти повече, отколкото за механично почистване.

"Срамота е армии от метли да почистват София", коментира той. Според него предпочитането на този вид чистене пред това с машини се дължи на партийни интереси, свързани с гласуването на местните избори в "квартали с компактно малцинствено население". На кметския вот в столични райони с компактно ромско население мнозинството от гласовете бяха за преизбраната за кмет Йорданка Фандъкова.

Бонев коментира и предложението за обновяване на площад "Св. Неделя". Конкурсът за проект за ремонт на площада беше спечелен от италианското студио "Фуксас". Идеите на архитектите обае събраха и критики основно заради предложението им около църквата в сърцето на София да се поставят стъклени високотехнологични навеси, а разкритите останки от антична Сердика да останат под площада и да се виждат от него през стъклен похлупак.

"Доволен съм от проектите, които достигнаха до крайната фаза на конкурса. Най-важният елемент ще е договорът, който общината ще подпише със студиото - т. е. гражданите активно да участват във финалния етап. Дано да сме си взели поуки от ремонта на "Граф Игнатиев", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?