Борис Джонън намекна, че ще игнорира закона, забраняващ Брекзит без сделка

Борис Джонън намекна, че ще игнорира закона, забраняващ Брекзит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да подаде оставка, дори да не успее да осигури сделка с ЕС за Брекзит, изтъквайки, че само неговото консервативно правителство може да гарантира напускане на ЕС в края на октомври. В интервю пред Би Би Си, дадено в неделя, той засили спекулациите, ще възнамерява да заобиколи закона, който не допуска Великобритания да излезе от ЕС без сделка.

Джонсън каза, че страната може да напусне ЕС на 31 октомври, независимо от приетия закон, който не му позволява Брекзит без споразумение и го задължава в такъв случай да поиска от ЕС удължаване на срока.

Запитан дали ще подаде оставка, за да не се налага да иска отлагане, Джонсън каза: "Не. Поех задачата да ръководя партията и страната си в трудни времена и ще продължа да го правя. Убеден съм, че това е моя отговорност".

В отговор на въпрос дали въпреки приетия закон остава възможността от твърд Брекзит, тоест без споразумение с ЕС, Джонсън заяви , че това е възможно. "Да, можем да го направим", каза той.

Борис Джонсън не отрече, че е водил разговори с лидери от ЕС, искайки от тях да блокират всеки опит за удължаване на срока.

По-рано тази седмица той предизвика възмущение с думите си, че въпросният закон е "закон за капитулацията". Сега Джонсън окачестви себе си като "модел на сдържаност" във все по-токсичната, по думите му, политическа атмосфера.

В първия ден на започналата в неделя годишна конференция на Консервативната партия в Манчестър, Джонсън даде да се разбере, че иска да обедини партията с послание "направи или умри" за излизане от ЕС на 31 октомври със сделка или без, предаде Ройтерс.

Премиерът отново отказа да обясни как възнамерява да заобиколи закона и да спази обещанието си за Брекзит, задълбочавайки несигурността относно най-големия търговски и външнополитически обрат в британската история от четири десетилетия насам.

Над три години след като британците гласуваха за напускане на ЕС, и управляващите консерватори, и останалите партии имат готовност за предсрочни избори, очаквани преди края на годината, които да разсекат възела.

Ново проучване на агенция Opinium показва, че опозиционната Лейбъристка партия е повишила подкрепата си с 2 пункта след годишната ѝ конференция в Брайтън миналата седмица, но консерваторите водят с 12 пункта.

Здравният министър Мат Хенкок използва началото на конференцията, за да обяви план за инвестиции от 13 милиарда паунда в 40 болници из цяла Англия. За десет години с парите ще бъдат изградени нови болници, а стари ще бъдат основно ремонтирани, каза министърът, който освен това обеща и подобряване на грижите за душевно болните пациенти.

 

В интервю пред неделното издание на "Телеграф" премиерът Джонсън заявява, че здравните услуги са един от трите приоритета на неговото правителство. Това ще бъде най-голямата сума, инвестирана някога в Националната здравна система .

Според премиера Лондон плаща седмично 350 милиона лири на ЕС и е по-добре тези пари да бъдат изхарчени за здравеопазване. Джонсън пропуска да спомене, че значителна част от британската вноска в бюджета на ЕС се връща обратно в Лондон, например за земеделски субсидии, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?