Борис Джонсън: Брекзит не е развод, а предпоставка за нови отношения

Борис Джонсън: Брекзит не е развод, а предпоставка за нови отношения

Британският външен министър Борис Джонсън опита да разсее страховете, че Великобритания върви към грозен развод с Европейския съюз и вместо това представи Брекзит като възможност за нова връзка, съобщи Ройтерс.

"Мисля, че е важно да придадем нова форма на цялото говорене и да спрем да мислим за грозен развод. Няма да стане така, това ще бъде основа за ново европейско партньорство между ЕС и Великобритания", каза той пред комисията по външни работи на британския парламент.

"Мисля, че ще има сделка. Ако не може да бъде постигната в срок от две години, има механизми за удължаване на периода на преговорите. Но не мисля, че ще е необходимо, смятам, че можем да се справим", каза министърът на външните работи.

Според него ЕС няма икономическа изгода да наказва британския финансов сектор в случай на Брекзит. Терминът "единен пазар" става все по безполезен, каза Джонсън и изрази надежда Лондон да договори сделка с по-висока стойност от сегашните търговски отношения с останалите страни членки.

Целта на Великобритания след излизането от ЕС е да намали имиграцията и да затегне граничния контрол. Това обаче няма да се отнася за способни работници от цял свят, каза външният министър.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?