Борис Джонсън: Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място на света

В първата си реч в парламента новият премиер заяви, че условията на споразумението с ЕС са неприемливи

Борис Джонсън по време на първата си реч пред парламента като премиер

В първата си реч в парламента новият премиер заяви, че условията на споразумението с ЕС са неприемливи

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви в първата си реч в парламента, че Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място в света, предаде Ройтерс.

"Нашата мисия е да осъществим Брекзит на 31 октомври с цел обединяване и изпълване отново с енергия на нашето велико Обединено кралство и за да превърнем страната в най-великото място в света", подчерта Джонсън. Той съобщи също, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар в новия състав на ЕК.

Джонсън освен това определи условията на договора за Брекзит, който прешественичката му Тереза Мей сключи с ЕС, като неприемливи.

"Споразумението за излизане от ЕС беше отхвърлено три пъти", припомни Джонсън, визирайки трите отхвърляния в британския парламент. "Неговите условия са неприемливи за този парламент и за тази страна", подчерта той и поиска "премахването на ирландския предпазен механизъм".

Този механизъм е решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

"Трябва ясно да се разбере, че пътят към сделката преминава през пътя на премахването на предпазния механизъм", подчерта Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той призова ЕС да премисли отказа си от предоговаряне на сделката за Брекзит.

"Ние сме готови за преговори по алтернативна сделка за Брекзит", увери Джонсън и обеща, че британските представители ще вложат цялата си енергия и решимост в тези преговори, добавя ДПА.

Премиерът постави ултиматум на ЕС, че ако не премисли отказа си за предоговаряне на сделката, то тогава ще има Брекзит без сделка. Джонсън обаче изрази мнение, че ЕС има всички основания да иска постигане на компромис с Лондон по въпроса за Брекзит, предаде Ройтерс.

"Защо да тръгваме от презумпцията, че нашите приятели от ЕС не искат компромис? Аз мисля, че те имат основание да искат постигане на компромис и това е нещото, към което ние ще се стремим", увери той.

Новият премиер каза също, че поставя началото на нов подход за постигане на независима търговска политика, в който именно се вписва и решението да не се номинира кандидат за ЕК, допълва Ройтерс.

"Днес е първият ден за нов подход, който ще приключи с нашето излизане от ЕС на 31 октомври", изтъкна той.

Джонсън каза, че много британски представители са блокирани в низ от срещи в Брюксел и Люксембург, когато тези хора могат да бъдат използвани на други места, за да осигурят (на страната) нови сделки за свободна търговия".

Относно излизането без сделка Джонсън каза, че е получил уверение от министъра на финансите, че всички необходими средства ще бъдат на разположение, за да се управлява ситуацията на излизане без договор.
Джонсън каза, че страната му е по-подготвена за този сценарий, отколкото някои си мислят, но все пак не е толкова готова, колкото трябва да бъде и затова трябва да ускори подготовката. Той съобщи, че е поискал подготовката за евентуален Брекзит без сделка да бъде превърната в приоритет.

По повод изявленията на Джонсън пред парламента опозиционният лидер Джереми Корбин каза, че неговата Лейбъристка партия ще се противопостави на каквато и да е сделка за Брекзит, предложена от новия премиер, ако тя не защитава работните места, правата на работниците и околната среда, предаде Ройтерс.

Депутати от Консервативната партия, които са против Брекзит без споразумение, включително някои от министрите на Тереза Мей, отстранени от Джонсън, обещават да поведат битка щом парламентът се събере след шестседмичната ваканция, започваща в петък.

Това породи предположения, че може да бъде направен опит за сваляне на правителството с предложение за гласуване на недоверие.

Друга възможност е Джонсън да свика предсрочни избори през есента с надеждата да спечели парламентарно мнозинство, за да осъществи плановете си, добавя АП, която припомня, че новият кабинет има сто дни за напускането на ЕС.

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2022 г.

"Твърдението за предоговоряне на споразумението няма връзка с реалността"

Твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че Обединеното кралство може напълно да предоговори споразумението си за Брекзит с ЕС няма връзка с реалността, коментира междувременно ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Слушайки го какво казва, останах с впечатлението, че той не говореше просто за заличаване на предпазната мярка (за северноирландската граница), ами за цяло ново споразумение", каза Варадкар след първата реч на Джонсън като премиер.

"Това няма да стане", добави ирландският правителствен ръководител.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа