Борис Джонсън: Делегирането на правомощия на шотландския парламент е бедствие

Борис Джонсън и Никола Стърджън

Британският премиер Борис Джонсън си навлече гнева на шотландците, като определи като "бедствие" делегирането на правомощия на местния парламент. Джонсън направи това изказване само шест месеца преди местните избори, на които шотландските сепаратисти се надяват да постигнат голяма победа, предаде Франс прес.

Парламентът в Уестминстър предоставя на регионалните парламенти в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс широки правомощия в областта на образованието, транспорта или здравеопазването.

Според таблоида "Сън" на онлайн съвещание с депутати консерватори от Северна Англия вчера Борис Джонсън казал, имайки предвид точно Шотландия, че предоставянето на правомощия било бедствие и най-голямата грешка на бившия премиер лейбърист Тони Блеър, който утвърдил мярката довела до основаването на шотландския парламент през 1999 г.

Шотландската национална партия (ШНП) и Лейбъристката партия незабавно осъдиха изказванията на Джонсън.

Водачът на шотландските консерватори Дъглас Рос заяви в Туитър, че бедствие е не делегирането на правомощия, а постоянната обсебеност на ШНП от идеята за референдум за независимостта на Шотландия.

От канцеларията на Джонсън не отрекоха коментарите на премиера, но обясниха, че той не критикувал самото делегиране на пълномощия, а само използването му "от сепаратисти и националисти за отцепване от Великобритания", посочва Асошиейтед прес.

"Министър-председателят винаги е подкрепял прехвърлянето на правомощия", посочиха в изявление от "Даунинг стрийт".

Шотландският първи министър и водачка на ШНП Никола Стърджън отбеляза в Туитър, че "единственият начин да се запази и укрепи шотландският парламент е независимостта".

Нейната партия се надява да получи множество кресла в местния парламент на изборите през 2021 г. и да окаже по-силен натиск върху британското правителство да предостави на шотландския парламент необходимите правомощия за организиране на втори референдум за независимост.

На първия референдум през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Оттогава Борис Джонсън нееднократно е отказвал да разреши свикването на нов референдум, твърдейки, че такъв вот се случва веднъж на поколение.

Споделяне

Още от Свят