Борис Джонсън е имал положителна среща с шефката на ЕК в Лондон

Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън по време на срещата им в Лондон

Британският премиер Борис Джонсън е имал положителна среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи канцеларията на Джонсън в очакване на дългосрочните търговските преговори между Лондон и Брюксел след предстоящото излизане на Великобритания от ЕС на 31 януари, предаде Ройтерс.

"Премиерът беше ясен, че Великобритания няма да удължава преходния период след 31 декември 2020 г. и че всякакво бъдещо партньорство не трябва да включва съобразяване с юрисдикцията на Европейския съд. Той също каза, че Великобритания ще запази контрола си над британските риболовни зони и над имиграционната ни система", се казва в изявлението.

Джонсън призова за започване възможно най-скоро на преговорите за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз след Брекзит, за да се постигне споразумение до края на годината - срок, който Брюксел смята за прекалено кратък, за да се уредят всички въпроси, допълва Франс прес.

"Британският премиер заяви, че Обединеното кралство е готово да започне преговорите за бъдещото партньорство и за споразумение за свободна търговия по канадския модел възможно най-скоро след 31 януари", посочва Даунинг Стрийт относно снощната среща на Джонсън с Фон дер Лайен.

Според Фон дер Лайен дискусиите ще бъдат тежки и ще бъде невъзможно да се постигне съгласие по всички аспекти, без да се удължат преговорите след края на настоящата година. Тя подчерта, че трябва да бъдат избрани приоритети и допълни, че ЕС е готов да работи денонощно по въпроса.

Говорител на Джонсън пък намекна по-рано вчера, че Лондон може и да се задоволи с частично споразумение с Брюксел, ако никакво глобално споразумение не бъде постигнато до края на годината.

"Подходът, според който няма споразумение по никакви въпроси, докато не бъде постигнато споразумение по всички въпроси, който характеризираше предишните преговори, не е може би подходът, който ние бихме искали да възприемем", каза говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?