Борис Джонсън е изведен от интензивното отделение, но остава в болницата (обновена)

Великобритания засега няма да разхлабва мерките срещу коронавируса

Пред болницата, където е настанен британският премиер, непрестанно дежурят репортерски екипи и полиция.

Британският премиер Борис Джонсън е изведен от интензивното отделение, но остава в болницата, където ще бъде под наблюдение по време на ранната фаза от възстановяването му, съобщиха от "Даунинг стрийт" в четвъртък късно вечерта.

Джонсън бе приет в болница "Сейнт Томас" в неделя вечерта заради неотшумяващи симптоми на коронавирус десет дни след диагностицирането му. На следващата вечер бе прехвърлен в интензивното отделение, тъй като състоянието му се е влошило. В следващите дни той се подобрява, докато външният министър Доминик Рааб го замества временно начело на правителството и по-специално ръководи действията в отговор на епидемията.

По-рано в четвъртък Рааб заяви, че не е имал контакт с премиера от събота.

В отсъствието на Джонсън министрите обсъдиха въведените ограничения и решиха засега да не се разхлабват предпазните мерки. 

Броят на жертвите във Великобритания продължава да се покачва и след почти 900 жертви и в четвъртък достигна 7 978 души. 

"Първоначалните знаци показват, че мерките оказват влияние", каза външният министър Доминик Рааб, който води брифинга вместо Борис Джонсън.

Рааб уточни, че мерките ще трябва да останат в сила, "докато не получим доказателства, които показват, че преминали пика".

"Не трябва да даваме втори шанс на коронавируса да убива. Знам, че е тежко, но това е отборна работа ", каза той.

В четвъртък бяха регистрирани нови близо 900 смъртни случаи в болниците и така общият им брой достигна 7978.

Рааб каза, че в мислите и молитвите си е заедно със семействата и приятелите на починалите и оцени високо действията на здравните работници, доброволците и хората, които са си останали по домовете.

Лондон запази мерките за социално дистанциране

В четвъртък правителственият комитет "Кобра" за кризисни ситуации проучи данните от учените за ефекта от наложените строги мерки на 23 март.

Така правителството ще спази обещанието си да преразгледа карантината три седмици след обявяването ѝ, но в отсъствието на болния премиер очаквано не беше взето решение.

Очакванията са, че мерките за социално дистанциране и ограничения за излизане от домовете ще останат в сила поне до края на април.

Властите са изправени пред сериозен проблем, защото е вероятно много хора да игнорират призивите за оставане вкъщи за Великденските празници, тъй като прогнозата е за прекрасно пролетно време с температури от порядъка на 25 градуса. 

Великобритания върви към най-резкия икономически спад от един век

Епидемията доведе до рязко покачване на безработицата във Великобритания. Британските власти са получили от 16 март досега 1.2 милиона нови молби за социлни помощи, около осем пъти над обичайните равнища.
Миналата седмица правителството отчете близо 950 000 нови кандидати за т. нар. универсален кредит.

Плащанията включват подкрепа за хора с ниски доходи, работещи по-малко часове, както и за оставащи без работа. Обикновено се подават около 100 000 заявления за двуседмичен период. 

Заради пандемията анализаторите са на мнение, че страната върви към най-резкия си икономически спад от един век.

Правителството се ангажира да покрие 80 процента от заплатите на временно освободените служители и увеличи помощите за безработните. 

Борис Джонсън се подобрява

Говорител на Борис Джонсън съобщи, че министър-председателят получава стандартно кислородно лечение.

"Премиерът изкара добра нощ и продължава да се подобрява в интензивното отделение. Той е в добро разположение на духа", заяви говорителят пред репортери часове преди Джонсън да бъде изведен от интензивното отделение.

"Премиерът благодари на Националната здравна служба за отличното лечение, което предоставя. Аплодисментите за нашите медици родиха чудесни, сплотяващи цялата нация мигове", добави той.

Борис Джонсън продължава да е на стандартна кислородна терапия. Не е включен в изпитване на нови лекарства срещу коронавируса, съобщи БиБиСи.

Външният министър Доминик Рааб ще продължи временно да замества премиера.

В неделя вечерта 55-годишният Джонсън бе приет в болница "Сейнт Томас" заради продължаващи симптоми на Covid-19 – кашлица и висока температура, след като на 26 март той даде положителна проба за вируса.

В понеделник на медиите бе съобщено, че Борис Джонсън е в съзнание и добро настроение, получава правителствени документи и държи връзка с министрите си.

На премиера е даван кислород в понеделник следобед, но състоянието му се е влошило и е прехвърлен в интензивното отделение по съвет на медицинския екип и получава "отлична грижа".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус