Борис Джонсън и Джереми Хънт са финалистите в битката за нов британски премиер

Борис Джонсън e фаворитът на консерваторите от самото начало на надпреварата.

Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха последните двама кандидати в надпреварата за лидер на британските консерватори, който вероятно ще стане и следващият премиер на страната.

На петия тур от гласуването Джонсън получи гласовете на 160 от 313-те депутати от Консервативната партия, а Хънт - на 77. Министърът на околната среда Майкъл Гоув остана последен, трети, със 75 гласа и отпадна от надпреварата.

Така фаворитът Джонсън, бивш британски министър на външните работи, затвърди своето лидерство в битката. Последният останал негов претендент е настоящият външен министър.
На четвъртия тур от гласуването по-рано
в четвъртък, Гоув бе втори пред Хънт. Тогава отпадна четвъртият претендент - вътрешният министър Саджид Джавид.

Сега новият лидер на британските консерватори ще бъде избран от 160-те хиляди членове на партията, които ще гласуват по пощата. Процесът ще отнеме един месец, като се очаква името на новия консервативен лидер, който вероятно ще замени Тереза Мей и като премиер, да стане ясно към края на следващия месец.

Борис Джонсън и Джереми Хънт са на различни позиции кога и как Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Според Джонсън Брекзит трябва да стане факт на 31 октомври, със сделка или не.

Хънт е на по-умерени позиции и не изключва възможността за удължаване на преговорите с ЕС, ако двете страни не успеят да се споразумеят в предвидения срок. Той обаче също не отхвърля варианта за Брекзит без сделка.

Борис Джонсън е фаворит за поста на Тереза Мей от самото начало на процедурата.

Лейбъристите от своя страна все повече се доближават до идеята за нов референдум.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа