Борис Джонсън: Капитализмът и алчността донесоха на Великобритания успеха с ваксините

Борис Джонсън

Капитализмът и алчността донесоха на Великобритания успех при ваксинирането на населението, е казал британският премиер Борис Джонсън пред депутати на закрита среща, на която похвалил фармацевтичните компании за разработването на ваксини за рекордно кратко време, предаде Ройтерс.

Коментарът на Джонсън, за който съобщи в. "Сън", е бил направен от него на видеоконферентно заседание. Той може да разпали спора с Европейския съюз, който обмисля забрана върху износа на ваксини за Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Причината да имаме успех с ваксината е в капитализма, в алчността, приятели, е цитиран да казва британският премиер от "Сън" в разговора с консервативни депутати, за да ги сплоти да подкрепят ограниченията заради коронавируса.

Изданието съобщи, че по-късно министър-председателят добавил: "Всъщност, съжалявам, че го казах". Той на няколко пъти поискал от присъстващите депутати "да забравят, че съм го казал".

От канцеларията на британския премиер са отказали коментар за Ройтерс.

В отговор на журналистически въпрос, вътрешната министърка Прити Пател каза, че не е участвала във видеоконферентното заседание. Тя посочи, че Джонсън признава големия успех, който има Великобритания по отношение на ваксините, не само в разпределението, но и що се отнася до способността си като държава да разработи ваксина и "ролята, която фармацевтичните компании, науката и технологията изиграха за това".

Великобритания постепенно отслабва ограниченията съгласно план, базиран на националната ваксинационна кампания, в рамките на която повече от 28 милиона души получиха първа доза ваксина.

Вчера представител на ЕС каза, че съюзът ще се сдобие с повече правомощия за потенциално блокиране на износа на ваксини за Великобритания и други райони с много по-високи темпове на ваксиниране.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус