Борис Джонсън може да бъде сменен като външен министър на Великобритания

Борис Джонсън може да бъде сменен като външен министър на Великобритания

Британският външен министър Борис Джонсън може да бъде сменен и прехвърлен на по-маловажен пост като формален председател на управляващата Консервативна партия при предстоящи кадрови размествания в правителството, пише лондонският вестник "Таймс".

Според изданието сегашният председател на партията Патрик Маклохлин иска да напусне този пост и "може да бъде сменен от Борис Джонсън". Вестникът добавя, че "високопоставени източници предполагат, че търпението на премиерката Тереза Мей към външния министър е на изчерпване".

"Таймс" твърди, че шефката на кабинета ще използва заплахите с кадрови размествания, които могат да бъдат извършени след насрочения за началото на октомври ежегоден партиен конгрес, с цел "консолидация на силите в правителството и сдържане на редица министри, с които Даунинг стрийт се е оказал в напрегнати отношения". Сред последните вестникът назовава министъра за регионите и местното самоуправление Саджид Джавид, лидера на Камарата на общините Андреа Ледсъм, която е фактически шеф на парламентарната група на консерваторите, и министъра на външната търговия Лиъм Фокс.

Предполага се също, че министерска длъжност може да бъде предложена на новата "звезда" на торите, депутатът Джейкъб Рийс-Мог, който е смятан за традиционалист, подкрепящ излизането на страната от ЕС. Припомня се допитване до редовите консерватори от миналия месец, поръчано от в. "Обзървър", според което този политик бе посочен сред тримата потенциални наследници на Мей на премиерския пост след министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и външния министър Джонсън. В правителството обаче смятали, че само работата на министерски пост може да даде представа за съответствието на възможностите на Рийс-Мог на политическите му амбиции.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?