Борис Джонсън: Няма опасност връзките между Великобритания и САЩ да отслабнат

Борис Джонсън

Великобритания и САЩ ще работят заедно в подкрепа на демокрацията и борбата с климатичните промени, заяви премиерът Борис Джонсън. Той отрече близките му връзки с президента Доналд Тръмп да навредят на отношенията между Великобритания и САЩ, след като новоизбраният държавен глава Джо Байдън встъпи в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън, който все още не е разговарял с избрания за президент Байдън, каза, че "общата глобална перспектива" на двете страни ще бъде жизненоважна за укрепването на базирания на правила глобален ред, който е под заплаха.

"САЩ са най-близкият и най-важният ни съюзник", подчерта Джонсън. "И това е така президент след президент, премиер след премиер. Няма да се промени", добави той.

В интервю за АП британският премиер каза, че очаква да "работи с президента Байдън и неговия екип по много ключови за нас въпроси през следващите седмици и месеци: справяне с изменението на климата, търговията, международна сигурност, много, много, много, много, много други въпроси".

Лидерът на Консервативната партия Джонсън е възприеман като съюзник - а според критиците и копие - на популиста Тръмп, който одобрително нарича Джонсън "британския Тръмп". Миналата година Байдън определи британския лидер като "клонинг" на Тръмп и критикува излизането на Великобритания от ЕС, което Джонсън отстоява и ръководи, припомня АП.

Днес обаче Джонсън подчерта ангажимента си към интернационализма, особено в борбата с климатичните промени - проблем, по който с Байдън споделят общо мнение. И докато Тръмп отхвърли заплахите, породени от променящия се климат, и оттегли САЩ от Парижкото споразумението за климата - решението, което Байдън казва, че ще отмени - Джонсън се ангажира до 2050 година Великобритания да намали въглеродните си емисии до нетно нулево равнище.

"Имаме общи ценности. Имаме общи интереси. Имаме обща глобална перспектива. Има огромно количество работа, която трябва да свършим заедно, за да защитим тези ценности: вяра в демокрацията, в свободата на словото по целия свят, в правата на човека, в свободната търговия, в международния ред, основан на правила", заяви Джонсън пред АП.

Той отхвърли предположенията, че победата на Байдън ще намали шансовете за търговска сделка между Великобритания и САЩ и ще направи по-неотложно за Великобритания да си осигури споразумение за свободна търговия с ЕС след Брекзит.

Търговските преговори между Лондон и Брюксел трябва да се възобновят утре, като крайният срок, определен от двете страни, е само след броени дни, припомня АП.

Джонсън, цитиран от Ройтерс, обяви днес, че търговската сделка с ЕС трябва да бъде сключена. По думите му общите очертания на споразумението вече са "доста ясни".

В интервюто за АП британският премиер изрази надежда за сделка и със САЩ, давайки си сметка, че преговорите с американците ще бъдат трудни.

Споделяне

Още от Свят