Борис Джонсън обеща Брекзит за Коледа

Борис Джонсън, сн. ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обеща в неделя, че ще има Брекзит, без повече отсрочки и заяви в предизборния манифест на Консервативната си партия, че ще внесе споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС в парламента преди Коледа.

По-малко от три седмици преди британците да бъдат призовани да гласуват на парламентарните избори, насрочени за 12 декември, управляващите консерватори и опозиционната Лейбъристка партия се опитват да спечелят гласоподавателите с различни виждания за бъдещето на страната, но и едните, и другите обещават да увеличат разходите, отбелязва Ройтерс.

Манифестът на Джонсън цели да открои разликата с програмата на лейбъристите, които искат да вдигнат данъците за богатите и бизнеса. Сегашният премиер обеща да не увеличава налозите, ако консерваторите спечелят вота.

Ще съгласуваме ново търговско споразумение през идната година и то ще бъде такова, че да засили позициите на страната ни, и няма да удължаваме преходния период след декември 2020 година, каза Джонсън днес в Телфорд, графство Шропшър.

При пристигането си в Телфорд Джонсън бе приветстван от привърженици, които скандираха: "Борис", но малко по-встрани протестиращи викаха: "Лъжец, лъжец".

Единствената възможност да има Брекзит е Консервативната партия да бъде в парламента, се посочва още в предизборната програма, представена от Джонсън. В нея се допълва, че при победа на консерваторите на изборите през декември споразумението за "развод" с ЕС ще бъде внесено в парламента до края на годината, а до 31 януари 2020 година страната ще напусне Евросъюза.

Лидерът на консерваторите обещава на британците да превърне Обединеното кралство в "най-доброто място на света" - с по-сигурни улици и по-чист въздух, ако те му осигурят мнозинство и отстранят съперника му Джеръми Корбин, лидера на Лейбъристката партия, съобщи АФП.

След Брекзита ние ще станем свидетели на приливна вълна от инвестиции в страната, заяви Джонсън. След Брекзита ще можем да насочим сърцата и умовете си към приоритетите на британския народ, подчерта той.

Според проучване на общественото мнение, публикувано от в. "Индипендът" на страницата му в Туитър, подкрепата за Консервативната партия е 41 на сто, а за лейбъристите - 30 на сто, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят