Борис Джонсън окончателно загуби контрол върху Брекзит

Бунтът в Консервативната партия води страната към предсрочни избори през октомври

Борис Джонсън окончателно загуби контрол върху Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън окончателно загуби контрол върху Брекзит, след като парламентът отхвърли неговия план за напускане на ЕС. Общо 21 членове на управляващата Консервативната партия се разбунтуваха и гласуваха срещу лидера си.

Вотът в Камара на общините означава, че Великобритания най-вероятно ще проведе предсрочни избори в средата на октомври.

Камарата на общините гласува с 328 срещу 301 срещу плановете на Джонсън. Очаква се в сряда депутатите да гласуват законопроект, който да принуди премиера да поиска тримесечно отлагане на Брекзит, ако не успее да постигне споразумение с Брюксел до 19 октомври.

Преди ден депутатът от Консервативната партия Филип Лий премина към либералните демократи в средата на речта на Джонсън и с това торите загубиха мнозинството в парламента.

При гласуването за плана за Брекзит 21 бунтари от консерваторите гласуваха заедно с опозицията срещу премиера си. Сред тях са бившият финансов министър Филип Хамънд, внукът на Уинстън Чърчил Никълъс Соумс и депутатът с най-дълъг стаж Кенет Кларк.

Минути след като претърпя поражение в парламента, британското правителство обяви още 2 милиарда паунда финансиране за справяне с Брекзит.

Очаква се в сряда министърът на финансите Саджид Джавид да информира парламента, че сумата ще бъде изразходвана през годината след напускането на ЕС за проекти като гранична охрана и пристанищна инфраструктура, се казва в изявление на правителството.

След малко повече от месец и половина на постта Борис Джонсън се оказа в същата ситуация, в която бе Тереза Мей.  Сега той трябва да признае поражението си да доведе страната до Брекзит на всяка ценав края на октомври.

Ощепреди гласуването нещата не започнаха добре за Борис Джонсън със загубата на т.нар. техническо мнозинство на правителството в парламентазаради напускането на Филип Лий.

"След продължителен и задълбочен размисъл заключих, че не мога да служа на избирателите и на страната си като консервативен член на парламента", каза Лий, който е депутат от 2010 г.

"Преди повече от 27 години се присъединих към Консервативната и юнионистка партия, предвождана от сър Джон Мейджър. Но партията, в която влязох през 1992 г., не е тази, която напускам днес. Консервативното правителство агресивно и безпринципно преследва един разрушителен брекзит, който ненужно застрашава човешки живот и съдбата на хората, както и цялостта на Обединеното кралство", се казва в официалното му обръщение.

Преди това проевропейският консерватор Кен Кларк заяви в началото на дебатите, че стратегията на Джонсън е очевидна.

"Той поставя невъзможни за изпълнение условия, приписва на ЕС колкото може повече вина за провала на нова сделка и след това организира избори колкото се може по-скоро, т.е. преди да са станали видими загубите от напускане без сделка", обясни Кларк.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?