Борис Джонсън подчерта важността на споразумението с Иран

Борис Джонсън

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху за Иран подчертават значението на ядреното споразумение с Техеран, предаде Ройтерс.

Речта на израелския премиер за миналите изследвания на Иран в технологията на ядрените оръжия подчертава защо имаме нужда от споразумението, подчертава колко важно е да бъдат запазени ограниченията, предвидени от сделката, върху ядрените амбиции на Техеран, заяви британският външен министър.

Иранската ядрена сделка не е базирана на доверие в намеренията на Техеран, а на строг контрол и проверка, включително мерки, които позволяват на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) безпрецедентен достъп до ядрената програма на Иран, заяви Джонсън.

Фактът, че Иран е осъществявал тайно ядрени изследвания до 2003 г. показва защо имаме нужда от внезапните инспекции, които споразумението с Иран позволява днес. Мерките, предвидени в споразумението относно контрола и проверките, правят по-трудно за Иран да възобнови подобни изследвания. Това е добра причина да запазим споразумението, като същевременно го усъвършенстваме, за да вземем предвид легитимните опасения на САЩ и други наши съюзници, добави британският министър.

Обвиненията на Нетаняху бяха посрещнати топло във Вашингтон, но срещнаха много по-хладен прием в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Твърденията изглежда задълбочиха разединението сред западните съюзници преди решението на президента Доналд Тръмп дали да се оттегли от сделката.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че МААЕ трябва веднага да провери твърденията на израелския премиер, че иранските лидери са прикривали тайна програма за ядрени оръжия, преди да подпишат споразумението със световните сили през 2015 г. Маас заяви пред в. "Билд", че МААЕ трябна възможно най-бързо да получи достъп до израелската информация и да изясни дали наистина има признаци за нарушаване на сделката.

"Точно защото не можем да позволим Иран да се сдобие с ядрени оръжия, механизмите за контрол, предвидени в споразумението, трябва да работят добре", каза германският дипломат. Сигурността на Израел е в центъра на германската политика, увери той и обеща че Германия подробно ще анализира информацията, осигурена от Еврейската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?