Борис Джонсън посъветва приятеля Тръмп да стои настрана от британските избори

Борис Джонсън и Доналд Тръмп

Британският премиер Борис Джонсън посъветва американския президент Доналд Тръмп да не се намесва в кампанията за предстоящите парламентарни избори във Великобритания, когато посети Лондон другата седмица за срещата на върха на НАТО, съобщи Ройтерс.

"Това, което ние, като обичащи се съюзници и приятели, обикновено не правим, е да се намесваме в предизборните си кампании", каза Джонсън, чиято Консервативна партия води убедително в сондажите за изборите на 12 декември.

Тръмп вече се намеси в британските избори през октомври, като каза "колко лошо" би било за Великобритания, ако начело ѝ застане лидерът на лявата лейбъристка опозиция Джереми Корбин. Той директно посъветва Борис Джонсън да влезе в предизборен съюз с лидера на евроскептичната Партия на Брекзита Найджъл Фараж.

Корбин не закъсня да се възползва от хвалбите на Тръмп за Джонсън, обвинявайки консерваторите, че ако спечелят изборите, се канят да продадат след Брекзит на американски компании части от така ценената във Великобритания Национална здравна система (NHS).

В пространно интервю за радио Ел Би Си (LBC) Джонсън побърза категорично да отрече това твърдение на опозиционния лидер, като каза, че никое консервативно правителство при никакви обстоятелства няма да посяга на здравната служба, защото "тя не е за продан".

Днес популярният таблоиден вестник "Сън" съобщава, че видни фигури в Консервативната партия се опасяват, че по време на двудневната си визита в Лондон Тръмп може да каже нещо, което да навреди на кампанията им.

В интервюто включили се слушатели зададоха на Джонсън и въпроси за личния му живот. Един от тях беше колко деца има. Той обаче отклони въпроса, като каза, че няма да вади децата си на показ точно преди изборите. "Аз много обичам своите деца, но те не са кандидати в тези избори и затова няма да коментирам този въпрос", каза премиерът, чийто бурен личен живот неведнъж е бил обект на интерес от страна на жълтите медии.

55-годишният Джонсън се раздели със съпругата си миналата година и сега живее на Даунинг стрийт със своята партньорка Кери Саймъндс. Премиерът бе запитан и дали смята да има още деца, но той директно заяви, че не желае да дискутира този въпрос.  

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?