Борис Джонсън предизвика възмущение с изказване за старческите домове

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън бе обвинен днес, че изкривява действителността, като посочва немарливостта в старческите домове като причина за разпространението на новия коронавирус в тези учреждения, предаде Франс прес.

"Открихме, че много старчески домове не са следвали действително процедурите, както е трябвало", заяви вчера консервативният лидер.

Тези думи предизвикаха възмущение в Обединеното кралство, страната с най-много смъртни случаи в Европа (над 44 000 по официални данни).

Броят на починалите е дори над 54 000, ако броим случаите, за които се подозира, но няма доказан Covid-19. От тях 14 852 смъртни случаи са в старчески домове в Англия и Уелс, показват данни, публикувани днес от националната статистическа служба.

Марк Адамс, който ръководи верига старчески домове, нарече изявлението на премиера "позорно". "Мисля, че историята се пренаписва пред очите ни, а можем да изброим редица пропуски на правителството", каза той в ефира на Би Би Си.

Вик Райнър, директорка на неправителствена организация в областта на грижата за стари хора, каза, че думите на Джонсън въобще не са били на място. Според нея старческите домове в страната са принудени да прилагат огромно количество правила, които правителството почти всекидневно обявява.

Британският министър на бизнеса се притече на помощ на Джонсън, уверявайки, че той "не хвърля вината върху старческите домове".

"Това, което премиерът отбеляза, е, че никой не знаеше кои са правилните процедури, защото знаем, че мащабът на асимптоматичните случаи не бе известен до неотдавна", каза той пред Би Би Си.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?