Борис Джонсън предложи мост през Ламанша, Париж отклони идеята

Борис Джонсън

Най-изтъкнатият представител на кампанията във Великобритания за напускане на ЕС, Борис Джонсън, предложи след Брекзит да се построи през Ламанша мост с колосални размери, който да свързва Обединеното кралство и Франция, съобщи вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс. Идеята му обаче по-късно бе любезно отклонена от френска страна.

Джонсън - британският министър на външните работи, който преди референдума от 2016 г. беше начело на кампанията за излизане от ЕС - казал вчера на френския президент Еманюел Макрон по време на посещението му в Лондон, че намира за нелепо страните им да са свързани само от една-единствена железопътна линия.


След това водещият радетел за Брекзит предложил да се построи втора връзка, на което Макрон отвърнал: "Съгласен съм. Да го направим".

"Нашият икономически успех зависи от добрата инфраструктура и добрата свързаност. Не може ли тунелът под Ламанша да е само първата крачка в тази посока?", написа Джонсън в Туитър.

Той не е споменавал публично идеята за мост и не е ясно дали са водени някакви конкретни дискусии как би могъл да бъде осъществен подобен голям проект и как да бъде финансиран, отбелязва Ройтерс.

Според "Дейли телеграф" Джонсън е на мнение, че е възможно с частно финансиране да бъде построен мост над Ламанша с дължина от около 35 км, както и че подобно съоръжение ще създаде условия за увеличаване на туристическите потоци и търговията след Брекзит.

"Технологиите постоянно напредват, а и на други места има далеч по-дълги мостове", казал британският външен министър пред свои приближени според вестника.

 

В петък Франция учтиво отхвърли идеята на британския външен министър, предаде Ройтерс.

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер не отдаде особено значение на идеята на Джонсън. "Всички идеи заслужават да бъдат обмислени, дори най-невероятните", каза Льо Мер. В същото време той припомни, че Великобритания и Франция вече са свързани с тунел през Ламанша.

"Имаме големи европейски инфраструктурни проекти, които са сложни за финансиране", подчерта освен това Льо Мер. "Нека да довършим нещата, които вече са започнати, преди да мислим за нови", призова той.

Споделяне

Още от Европа