Борис Джонсън призова британците да избягват барове и социалните контакти

Борис Джонсън призова британците да избягват барове и социалните контакти

Британците да избягват несъществени социални контакти и посещения в клубове, барове, театри; да се въздържат от пътувания, ако не са необходими и по възможност да работят от вкъщи. За това призова сънародниците си премиерът Борис Джонсън в понеделник, на фона на нарастващо обществено недоволство от недостатъчните, според мнозина, мерки срещу разпространението на коронавируса. В отговор на критиките Джонън обяви, че ще дава всекидневни брифинги за информиране на гражданите, първият брифинг бе на 16 март.

Изглежда се доближаваме до онзи етап, когато случаите на зараза от коронавирус ще започнат бързо да растат, каза премиерът. Без решителни мерки, количеството на заболелите може да започне да се удвоява на всеки пет-шест дни, допълни той.

Премиерът каза, че мерките ще съдействат да се понижи натискът върху националната здравна система. Той призова гражданите да се обръщат към нея само в случай на крайна необходимост.

Всеки, който е в контакт с човек, при когото се наблюдават симптоми на вируса, е длъжен да си остане у дома в продължение на 14 дни. Този срок е два пъти по-дълъг от препоръчвания преди това.

Ако някой има вкъщи човек със симптоми на заболяването, е необходимо да се откаже да излиза на улицата, дори за продукти. Следва да ограничи контактите и да се разбере с някого за помощ, заяви министър-председателят.

Той призова хората на възраст над 70 години да бъдат особено внимателни, също така бременните жени и страдащите от хронични заболявания.

Препоръките на Броис Джонсън идват след като над 200 учени го призоваха с отворено писмо да въведе по-строги мерки, за да забави разпространението на вируса.

На сайта на британския парламент също се появи петиция с настояване да се предприемат по-сериозни мерки и по-специално да се ограничи движението на хората и да се отменят масовите събирания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят