Борис Джонсън призова Русия да престане да подкрепя Асад

Борис Джонсън

Британският министър на външните работи Борис Джонсън призова Русия да престане да подкрепя Башар ал Асад, който по думите му "сега е "токсичен" във всеки смисъл", предаде Франс прес.

"Време е Владимир Путин да се изправи срещу истината за тирана, когото подкрепя", заяви Джонсън, цитиран от говорителка на британското министерство на външните работи. Така той се присъединява към позицията на САЩ, които призоваха вчера за отстраняване на сирийския президент.

"Вече няма никакво съмнение, че американската намеса промени контекста в Сирия. Ние трябва да накараме Путин да разбере, че сега не е време да се подкрепя Асад", каза Джонсън.

Руският президент "трябва да разбере, че Асад сега токсичен във всеки смисъл на думата. Той отрови невинни хора в Сирия с оръжия, които бяха забранени преди 100 години. Той отрови и репутацията на Русия", допълни Джонсън.

Британският министър отмени визитата си в Русия, която трябваше да се състои днес. Мотивът му беше, че "развоят на събитията в Сирия е променил фундаментално ситуацията", припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?