Борис Джонсън разкритикува ксенофобски плакат на Найджъл Фараж в подкрепа на Брекзит

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън изрази неодобрение от плакат, показващ колона от бежанци, които искат да влязат в Европейския съюз.

Позицията му подчертава задълбочаващия се разрив в лагера на поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън, който е един от най-видните застъпници за напускане на общността, се разграничи от лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, широко критикуван заради плаката, изобразяващ имигранти с по-тъмен цвят на кожата, които се тълпят на границата, и носещ надписа "Критична точка".

Между поддръжниците на Брекзита отдавна има сериозни разногласия, но изглежда, че те се засилват с наближаването на референдума в четвъртък.

Джонсън заяви по радио Ел Би Си, че в плаката има "ксенофобски оттенъци", и настоя, че официалната кампания за гласуване за излизане от ЕС няма нищо общо с него.

"Не ми хареса. Той, изглежда, казваше, че това са лоши хора, които идват в нашата страна. Изглежда, че това беше посланието. Аз почувствах дълбоко недоволство", каза Джонсън.

Той нееднократно отказа да съобщи дали е говорил с Фараж през последните седмици, и заяви: "Искам да говоря за нашата кампания."

Плакатът предизвика смут в лагера на поддръжниците на излизането от ЕС, след като беше показан пред обществеността часове преди убийството на депутатката Джо Кокс.

Преди два дни бившата заместник-председателка на Консервативната партия и член на Камарата на лордовете баронеса Саида Уарси обяви, че напуска кампанията на Брекзита, която според нея прибягва до "омраза и ксенофобия".

"Този плакат с "точката на пречупване" всъщност бе моята точка на пречупване да кажа, че не мога да подкрепя това. нима сме готови да говорим лъжи и да разпространяваме омраза и ксенофобия само за да спечелим някаква кампания? За мен това отива твърде далеч", каза Саида Уарси.

Още по темата
Още от Европа

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?