Борис Джонсън: Руският отговор на британските мерки е безполезен

Борис Джонсън

Руският отговор на британските мерки, взети заради отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, е безполезен. Това заяви в статия във в. "Сън" британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от ДПА.

"Тези безполезни мерки само ще накажат обикновените руснаци, като ги лишат от безобидни възможности да научат английски език и да кандидатстват за британски визи", казва Джонсън.

"Днес Русия стои сама и е изолирана. Този факт илюстрира най-подчертаната разлика между Великобритания и руския президент Владимир Путин - ние имаме приятели по целия свят, а Путин няма", допълни Джонсън.

В отговор на британските мерки Русия вчера обяви, че гони 23 британски депутати, закрива консулството си в Санкт Петербург и преустановява работата на Британския съвет.

В началото на март бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с невропаралитично вещество пред търговски център в английски град Солсбъри. Двамата са в болница в критично състояние.

Британското разследване стигна до заключението, че веществото е разработваното в СССР "Новичок". Премиерът на Великобритания Тереза Мей и външният министър Борис Джонсън посочиха Русия и президента Владимир Путни като "много вероятно" отговорни за химическата атака срещу Скрипал.

Москва категорично отрича да има нещо общо със случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят