Борис Джонсън с алтернативен план за Брекзит

Бившият външен министър засилва натиска срещу Тереза Мей

Борис Джонсън

Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова премиера Тереза Мей да се откаже от предложенията си за Брекзит, засилвайки натиска върху Мей, докато тя се готви да се изправи пред разединената си партия на годишната конференция след два дни, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да се промени курса на преговорите и да се даде преимущество на амбициите и потенциала на Брекзита", пише Джонсън в днешния брой на в. "Дейли телеграф", предлагайки алтернативен план за Брекзит от шест точки.

Наблюдаваме колективен провал на правителството и срив във волята на британската върхушка да изпълни възложените ѝ от хората задачи, отбелязва той.

Преди започваща утре важна конферениця на Консервативната партия, Джонсън отхвърля критиките, че привърженици на Брекзит като него, които са против предложенията на Тереза Мей, нямат алтернативен план.
Той пише, че най-голямата грешка на правителството е "ужасяващото и необяснимо забавяне в излагане на визията за Брекзит".

Според плана на Джонсън е нужно удължаване на "преходния период" след 2020 г.

Джонсън смята, че трябва да се следва канадския модел и да се върви към широкообхватно търговско споразумение с ЕС.

Само шест месеца преди датата, на която Обединеното кралство се очаква да излезе от Европейския съюз, има много неясноти. Тереза Мей все още не е постигнала сделка с ЕС за раздялата, а бунтарите в нейната партия заплашват да отхвърлят всяко споразумение, което тя договори, посочва Ройтерс.

Джонсън, един от най-пламенните агитатори за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., подаде оставка като външен министър през юли заради предложенията на Мей за Брекзит, окачествявайки ги като "принудителна васална зависимост".

Мей нееднократно е заявявала, че нейните предложения са единствените осъществими. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа