Борис Джонсън се почувства като у дома си в Елисейския дворец

"Алтернативните му договорки" за Брекзит обаче се базират в алтернативна реалност

Еманюел Макрон (ляво) и Борис Джонсън по време на срещата им в Елисейския дворец

На британския премиер Борис Джонсън му беше необходим един месец, за да потегли на първото си пътуване в чужбина, но той бързо се почувства у дома се в позлатения дворец на президента Еманюел Макрон и вдигна краката си върху масичка, предаде Ройтерс.

Джонсън, който в политическата си кариера никога не се стеснявал да се прави на клоун, бе заснет да остроумничи пред камерите, после, седнал на тапицирано кресло в Елисейския дворец, сложи за кратко крак върху масичка за кафе и помаха на репортерите. Домакинът го гледаше видимо развеселен.

Сцената се разигра, след като Джонсън и Макрон говориха пред журналисти в двора на двореца, където френският президент предупреди, че до 31 октомври няма достатъчно време за цялостното предоговаряне на сделката за Брекзита.

По-късно Елисейският дворец отбеляза, че разговорите са били конструктивни и пълноценни.

Повечето британски вестници обаче са силно скептични за резултатите от срещите на Джонсън с германския канцлер Ангела Меркел и френнския президент Еманюел Макрон и смятат, че нищо съществено не се е променило.

Борис Джонсън няма да реши въпроса с ирландската граница в срок от 30 дни, така че британските депутати трябва да подготвят блокиране на Брекзит без сделка. След като стана ясно, че алтернативните договорки на Джонсън са базирани в една алтернативна реалност, депутатите трябва да са готови да действат решително, пише в редакционна статия "Индипендънт".

Вестникът изразява подкрепа за позицията на Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Те не желаят злото на Борис Джонсън и са склонни да чуят какви договорености може да предложи той по въпроса с ирландската граница в срок от 30 дни. Макар Макрон да нарече Джонсън "лошото момче на групата", той се държа приятелски с британския премиер и дори предложи внасянето на промени в споразумението за Брекзит, отбелязва британското издание.

Редакционната колегия на "Индипендънт" обаче подчертава, че споделя скептицизма на Меркел и Макрон, че може да бъде намерено подобно магическо решение (на въпроса с ирландската граница).

Еманюел Макрон подчерта необходимостта от предпазния механизъм за ирландската граница и прикани Борис Джонсън възможно най-скоро да представи алтернативните си предложения, пише вестник "Гардиън".

Европа посрещна Джонсън с по-топли думи, но и с една студена реалност, изтъква британският всекидневник в обзорен материал за срещите на британския премиер с Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Какво се случи в действителност при първото посещение на премиера Джонсън в континентална Европа тази седмица? На пръв поглед някаква форма на напредък, изразяваща се в склонност за продължаване на обсъжданията през следващия месец. Всъщност обаче не се случи кой знае какво. Нито германският канцлер, нито френският президент отстъпиха от позициите си по споразумението за Брекзит, пише "Гардиън".

"Таймс" обръща внимание на изразеното от Макрон съгласие с думите на Меркел, че трябва да бъде намерено решение в следващите 30 дни. Изданието обаче подчертава и думите на френския президент, че евентуалното ново споразумение няма да е по-различно от сегашното.

"Въпреки привидното дружелюбие, което струи от част от кадрите (от тази седмица) от Берлин и Париж, на Джонсън основно му бе преподаден урок. Европейският съюз на 27-те е заел непоклатима позиция, че няма възможност за предоговаряне на постигнатото (от предшественичката на Джонсън Тереза Мей) споразумение за Брекзит. Ако Джонсън иска да постигне основната си политическа цел не просто да стане премиер, но и да остане на власт, той трябва да се ориентира към сътрудничество с Брюксел", пише в редакционна статия германският вестник "Нюрнбергер Нахрихтен".

Дипломатичните усмивки и сърдечните ръкостискания в Елисейския дворец не доведоха до промяна в позициите. Първата среща на Макрон и Джонсън приключи единствено с дежурни изявления и без какъвто и да било напредък, отбелязва френският "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа