Борис Джонсън ще представи сделката за Брекзит пред парламента още в петък

Борис Джонсън

Британският министър-председател Борис Джонсън ще представи още в петък сделката си за Брекзит пред Камарата на общините, съобщи днес неговият говорител, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това ще даде ход на процеса на одобрение на споразумението от парламента с цел Великобритания да напусне Европейския съюз в края на януари.

"Възнамеряваме да започнем процеса преди Коледа и да го изпълним в съответствие с конституцията след консултация с председателя на долната камара на британския парламент, който трябва да бъде избран утре", каза говорителят на Джонсън.

Законопроектът за Брекзит ще е първият нормативен акт, разгледан от новия състав на британския парламент. Приемането му трябва да завърши след празниците, което да позволи да Европейския парламент да ратифицира споразумението и да премахне последните пречки за развода между Великобритания и ЕС, отбелязва Франс прес.

Джонсън беше обещал да внесе законопроекта за Брекзит в Камарата на общините преди Коледа. Очаква се той да получи силна подкрепа в парламента, където консерваторите на премиера вече имат абсолютно мнозинство. Консервативната партия спечели 365 от общо 650 места в Камарата на общините със зашеметяващата си изборна победа в четвъртък, припомня Асошиейтед прес.

Ако законът бъде приет и Великобритания напусне ЕС навреме, страната ще навлезе в преходен период, когато правилата и нормите на блока все още ще се прилагат на нейна територия и хора и стоки все още ще могат да се движат свободно между нея и останалите държави членки, отбелязва АП.

Преди да насочи вниманието си върху Брекзит, новата Камара на общините първо ще се събере утре, за да избере парламентарен председател. Очаква безпроблемно на поста да бъде преизбран досегашният председател, лейбъристът Линдзи Хойл. Той бе избран за първи път на поста месец преди предсрочните избори. Хойл ще има задачата да води дебатите за Брекзит, които често пъти са доста оживени.

В четвъртък Джонсън ще обяви своята законодателна програма, като това ще стане чрез традиционната реч на кралицата Елизабет Втора. Последната такава реч на кралицата датира отпреди два месеца, а и заради приближаването на Коледа се очаква обичайната церемониалност, съпътстваща речта на монарха, да бъде редуцирана.

Очаква се по време на тази реч освен приоритетът на Джонсън, а именно реализиране на Брекзит, да бъдат обявени и мерки за подобряване на националната здравна система. Джонсън обеща такива мерки, за да се разграничи от традиционния "имидж за строги икономии", с който хората свързваха консерваторите. Националната здравна система, която е безплатна и на която британците държат много, в последните 10 години преживя драстични бюджетни икономии. Сега според източник от Даунинг стрийт правителството има намерение да обяви увеличение на бюджета ѝ с 33,9 милиона лири.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?