Борис Джонсън смекчи тона по сметката за Брекзит

Борис Джонсън смекчи тона по сметката за Брекзит

Великобритания ще плати пари на Европейския съюз в рамките на процеса Брекзит, призна външният министър Борис Джонсън, който по-рано обяви, че ЕС ще бъде "отсвирен", ако поиска от Лондон 60-100 милиарда евро, каквито бяха предварителните информации.

Въпросът със "сметката за развода" раздели про-Брекзит лагера във Великобритания, като някои привърженици на излизането от ЕС настояват страната да не плати и пени, а Борис Джонсън заяви миналия месец пред парламента, че искане на 100 млрд. евро би било прекалено.

В петък външният министър каза, че той няма да "признае" такава сума, но добави: "Ние безспорно ще трябва да изпълним нашите задължения".

Според "Файненшъм таймс" и други британски медии Борис Джонсън е смекчил позицията си по този въпрос.

"Някои от сумите, които видях, изглеждат твърде високи, но разбира се, ние ще изпълним нашите задължения", заяви той в интервю пред Би Би Си. "Ние сме хора, които спазват закона, плащат си сметките. През годините Обединеното кралство е внесло стотици милиарди", допълни Джонсън.

"Не казвам, че приемем интерпретацията на Барние [главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние] за това какви са нашите задължения. Но аз определено казвам, че ние трябва да изпълним нашите правни задължения така, както ние ги разбираме и това е, което трябва да очаквате да направи британското правителство", каза още министърът.

В отговор на въпрос за коментара си от миналия месец от "отсвирването" на ЕС, той каза: "Мисля, че тогава бях питан за някаква много голяма сума пари, мисля, че 100 млр. евро или паунда, които Европейската комисия възнамерява да ни лепне. Това не е сума, която аз признавам".

Борис Джонсън обаче не каза каква сума би признал, но коментира, че Великобритания няма да плати "нито пени повече, нито пени по-малко" отколкото правителството смята, че са задълженията към ЕС.

Парите, които иска ЕС, са за покриване на ангажименти за разходи, които Великобритания вече е направила, а също и разходи, свързани с Брекзит, включително пенсии на сътрудници, които се занимават с процедурата.

Въпросът с финансовите разплащания е един от най-трудните по време на преговорите за развода с ЕС, като европейските власти, базирани в Брюксел, заявиха нееднократно, че това е една от трите области, по която двете преговарящи страни трябва да постигнат напредък, преди да започнат преговори за бъдещите отношения, включващи и подписване на търговски споразумения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа