Борис Джонсън смята да действа твърдо срещу коронавируса

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че сега е необходима твърдост за възпиране на втора коронавирусна вълна, за да прекарат спокойно британците традиционните си коледни празненства, предаде Франс прес.

"Единственият начин да осигурим на страната възможност да празнува Рождество е да бъдем твърди сега", заяви премиерът.

"Значи, ако е възможно, да спрем втората гърбица на дромадера, да я направим по-плоска. Дромадер ли беше двугърбата камила? Не си спомням вече. Хъммм, проверете!", добави той.

През март, по време на първата вълна от Ковид-19, Джонсън използва друго сравнение, като обеща "да сплеска сомбрерото" - имайки предвид кривата, отразяваща развитието на епидемията.

За да се забави разпространението на вируса, премиерът призова британците да спазват забрана за събиране на повече от шестима души, включително децата, било на открито или в затворени помещения, и съобщи, че обмисля въвеждането на вечерен час за пъбовете в страната.

Премиерът обаче иска да избегне връщане на общонационалната карантина, което би било опустошително за икономиката, вече твърде отслабена поради пандемията. При все това са въведени нови локални антивирусни мерки и днес се очаква обявяването на допълнителни рестрикции в Североизточна Англия, където живеят почти два милиона души.

В Обединеното кралство се регистрират все повече заразени - от доста дни вече по над 3000 всеки ден, а вчера дори почти 4000. Коронавирусът е взел там най-много жертви в Европа - близо 41 700. Инфектираните обаче може всъщност да са повече - мнозина хора със симптоми на болестта не успяват да получат достъп до тестове и това предизвиква остри критики към правителството, отбелязва АФП.

"Боя се, че в момента системата трудно се справя със същинските нужди", призна Джонсън и за пореден път увери, че до края на октомври ще се гарантира капацитет от 500 000 теста дневно.

Споделяне

Още от Коронавирус