Борис Джонсън утре ще се ваксинира с AstraZeneca

Премиерът Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че поставяните във Великобритания ваксини на са безопасни и добави, че утре той ще се ваксинира с препарата на AstraZeneca, предаде Ройтерс.

"Оксфордската ваксина е безопасна и тази на Pfizer също е безопасна. Това, което не е безопасно, е да се разболееш от Covid и тъкмо затова е важно всички да се ваксинираме веднага щом дойде нашият ред", каза Джонсън на пресконференция на Даунинг стрийт.

"Всъщност утре и аз самият ще бъда ваксиниран, а центърът, в който ще ми бъде поставена ваксината, сега използва ваксината на Оксфорд/ AstraZeneca . . . и аз ще бъда ваксиниран с нея", каза Джонсън.

Британският лекарствен регулатор заяви по-рано в четвъртък, че е имало пет случая на рядък вид тромби в мозъчните вени при хора, ваксинирани с AstraZeneca, но добави, че ползите от ваксината далеч надхвърлят всякакви възможни рискове, предаде Ройтерс.

Британската агенция по лекарствата посочи, че имунизацията с препарата трябва да продължи, докато трае разследването на петте случая.

"Наличните данни не предполагат тромбите в мозъчните вени (венозна тромбоемболия) да са предизвикани от ваксината на AstraZeneca, заяви регулаторът. "В момента се прави допълнителна и обстойна проверка на пет съобщения от Обединеното кралство за много рядък и специфичен вид тромби в мозъчните вени (тромбоза на синусовите мозъчни вени), възникващ заедно с понижен брой тромбоцити (тромбоцитопения)."

Във Великобритания са поставени 11 милиона дози от ваксината на AstraZeneca.

"Като се има предвид изключително ниската честота на поява на тези явления, ползите от ваксината на AstraZeneca - последните данни показват 80 процента намаление на хоспитализациите и смъртността от болестта - далеч надхвърлят всички възможни рискове от ваксината в целевите рискови групи във Великобритания."

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус