Борис Джонсън уверил Захариева: Правата на българите ще бъдат защитени

Борис Джонсън, сн: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е уверил външния министър Екатерина Захариева, че правата на българските граждани на Албиона ще бъдат защитени след Брекзит. Това съобщи българският първи дипломат в понеделник.

Освен с Джонсън Захариева е разговаряла в Брюксел с външния министър на Ирландия Чарлс Фланаган, с еврокомисаря Йоханес Хан и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Българският вицепремиер и външен министър участва в Съвета на ЕС по външни работи.

Захариева коментира пред журналисти в Брюксел, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина преговорите по напускането на Великобритания ще бъдат в решителна фаза.

България подкрепя подхода на ЕК - първо да се постигне съгласие по досегашните взаимоотношения с Лондон, а след това да се уредят бъдещите отношения. Много е важно всички да останем обединени и преговорите да се водят на ниво ЕК, коментира Захариева, цитирана от БТА.

Получих уверение от Джонсън, че българските граждани ще запазят правата си, добави тя.

Британският министър посочил, че като кмет на Лондон е отчел колко много талант и принос имат българските граждани за икономиката и културата на неговата страна.

Захариева съобщи, че със своите колеги са обсъдили стратегията на ЕС за обща отбранителна политика.

Позицията на България е, че стратегията и засиленото сътрудничество в отбраната ще бъдат важни не като преповтаряне на НАТО, а като начин за подобряване на способностите на ЕС в тази област. Убедени сме, че съвсем скоро ще се постигне съгласие за създаването на общите органи (на европейската отбрана). Най-важното е да се скъси пътят от приемането на политическото решение за мисия до действията на място, поясни Захариева.

Тя допълни, че е много важно да се развиват способности за борба с тероризма, за дерадикализация, срещу трафика на хора и хибридните войни.

Не мисля, че трябва да изчакаме създаването на европейския фонд за отбрана, трябва да изпълняваме нашата отбранителна стратегия, утвърдена от Народното събрание за развитието на Българската армия и нашите отбранителни способности, посочи в отговор на въпрос вицепремиерът.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?