Борис Джонсън все по-близо до премиерския пост, а Великобритания - до Брекзит без сделка

Лейбъристите обаче ще подкрепят нов референдум за излизането от ЕС

Борис Джонсън

Борис Джонсън спечели най-много гласове и на втория тур в гласуването за водач на Консервативната партия и все повече се приближава до мястото на премиерката в оставка Тереза Мей. Освен него за следващия тур се класират още четирима кандидати, предаде Ройтерс.

Джонсън, бивш кмет на Лондон и бивш външен министър, получи 126 гласа. Действащият шеф на външното ведомство Джереми Хънт отново остана втори - с 46 гласа, а трети е министърът на околната среда Майкъл Гоув, с 41 гласа.

Министър на международното развитие Рори Стюарт е четвърти с 37 гласа, а министърът на вътрешните работи Саджид Джавид - пети, с 33 гласа.

Шестият кандидат - бившият министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб - отпадна, тъй като не събра необходимия на това гласуване минимум от 33 гласа.

Сега за оставащите в надпреварата предстоят нови гласувания, докато кандидатите бъдат сведени до двама, а тогава членовете на Консервативната партия в страната ще решат кой да стане техен лидер и следващ премиер на страната.

Борис Джонсън готов за Брекзит без сделка

Борис Джонсън, който е убеден привърженик на Брекзит, коментира, че Великобритания трябва да излезе от ЕС до 31 октомври, в противен случай ще има "катастрофална загуба на доверие в политиката", съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ние трябва да излезем на 31 октомври, защото иначе се страхувам, че ще се изправим пред катастрофална загуба на доверие в политиката", каза Джонсън в телевизионен дебат с другите четирима оставащи в надпреварата кандидати след днешното гласуване.

"Ако не го направим, ако не излезем на 31 октомври, смятам, че всички ще започнем да плащаме наистина сериозна цена", добави бившият кмет на Лондон и бивш външен министър.

Както Джонсън, така и съперникът му, министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заявиха, че биха избрали Брекзит без сделка, ако дотогава парламентът не е ратифицирал споразумение за оттегляне.

Дебатът се състоя няколко часа след като депутатите от Консервативната партия проведоха второ гласуване за пресяване на кандидатите за следващ партиен лидер и премиер на страната.

Корбин ще подкрепи нов референдум за Брекзит

Британският опозиционен лидер Джереми Корбин от своя страна се очаква да подкрепи промяна в политиката на своята Лейбъристката партия за Брекзит и ще подкрепи организирането на нов референдум за членството на страната в ЕС при всякакви обстоятелства.

Лейбъристката партия, която на европейските избори подобно на консерваторите преживя рязък спад на подкрепата към нея на фона на недоволството от безизходицата около Брекзит, е поляризирана по въпроса дали да подкрепи недвусмислено организирането на нов референдум, съобщи в. "Таймс", позовавайки се на източник от партията.

Корбин засега е казвал единствено, че възможността за нов референдум за Брекзит трябва да бъде оставена на масата, заедно с тази за нови парламентарни избори. Такъв вариант обаче крие в себе си дилема, тъй като много от привържениците на партията подкрепиха Брекзит, коментира "Таймс".  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа