Борис Джонсън втвърдява позициите си в очакване Берлин и Париж да поддадат

Край на свободното придвижване още от 1 ноември

Борис Джонсън

Британският премиер втвърдява позициите си, опитвайки се да принуди Германия и Франция да допуснат нови преговори по сделката за излизането на Лондон от Европейския съюз.

В понеделник от "Даунинг стрийт" 10 съобщиха, че свободата на придвижване и установяване във Великобритания за граждани на ЕС ще приключи още на 1 ноември при "твърд" Брекзит.

"Свободата на движение, както е в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Великобритания напусне ЕС", заяви говорителка на правителството.

Бившият премиер Тереза Мей обмисляше да даде възможност за свободно придвижване до 2021 година или да позволи на европейските граждани да живеят във Великобритания три месеца преди да кандидатстват за специален статут, отбелязва ББС.

Борис Джонсън обаче се отказва от тези възможности. Той коментира, че страната му "няма да бъде враждебна към имиграцията", но този процестрябва да бъде "демократично контролиран".

В страната живеят около 3.5 млн. граждани на останалите 27 страни от ЕС.

Борис Джонсън очаква Берлин и Париж да се откажат от предпазния механизъм

Джонсън призова Германия и Франция да направят компромис за Брекзит, като пак предупреди, че Великобритания ще е готова да напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври, ако е необходимо, съобщи Ройтерс.

"Ние ще сме готови да излезем на 31 октомври - със или без сделка", заяви Джонсън пред репортери.

"Разбира се, нашите приятели и партньори оттатък Ламанша показват леко нежелание да променят своята позиция - чудесно, аз съм уверен, че те ще го направят", каза той.

Попитан какво може да постигне неговото посещение по-късно тази седмица в Берлин и Париж, Джонсън отговори:

"Надявам се, че ще направят компромис - те видяха, че британският парламент три пъти отхвърли споразумението за напускане, предпазният механизъм просто не работи, той не е демократичен. Надявам се, че те ще сметнат за подходящо да направят компромис."

"Аз искам сделка, ние сме готови да работим с нашите приятели и партньори, за да постигнем сделка, но ако искаш добра сделка за Великобритания, трябва същевременно да се подготвяш за излизане без такава", каза той.

Борис Джонсън иска ЕС да се откаже от т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница, но засега няма такива изгледи.

ЕК: Великобритания би загубила най-много от Брекзит без сделка

На този фон от Европейската комисия коментираха, че ЕС е готов за Брекзит без сделка и че от такъв вариант най-много би загубила Великобритания.

Комисията към момента не смята за необходимо да предприема допълнителни мерки за подготовка за подобен сценарий, заяви на брифинг говорителката на ЕК Наташа Берто, цитиран от Ройтерс.

"Това (Брекзит без сделка) очевидно ще причини големи затруднения, както за гражданите, така и за компаниите, като ще има значителни негативни последици в икономически план. Те обаче ще бъдат усетени много по-сериозно във Великобритания, отколкото в 27-те страни членки на Европейския съюз", посочи Берто.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ако се стигне до Брекзит без сделка, британците биха загубили най-много, каза говорителката.

Борис Джонсън е подложен на все по-силен натиск

Британският премиер Борис Джонсън е подложен на засилващ се натиск да сложи предсрочен край на парламентарната ваканция, предаде Асошиейтед прес.

Исканията са във връзка с изтеклите в общественото пространство правителствени документи, в които се отправят предупреждения за масов недостиг на стоки.

Икономисти отдавна предупреждават за подобен нерадостен сценарий, но поддръжниците на Брекзит отхвърлят прогнозите и казват, че става дума за опити да се всява паника.

Опозиционната Лейбъристка партия ще направи всичко възможно, за да предотврати Брекзит без сделка на 31 октомври, заяви днес лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

Корбин призова противниците на Брекзит без сделка в парламента да гласуват за сваляне на правителството чрез вот на недоверие, за да може Лейбъристката партия да сформира временно правителство, което да осуети излизането от Европейския съюз без сделка.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа