Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство и може да изпусне юздите за Брекзит

Британски депутати се опитват да издействат ново отлагане на развода с ЕС

Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство и може да изпусне юздите за Брекзит

Правителството на британския премиер Борис Джонсън изгуби мнозинството си в парламента, след като депутат от Консервативната партия се присъедини към проевропейските Либерални демократи.

"Това консервативно правителство агресивно се стреми към Брекзит с вредни последици по безпринципен начин. Това неоправдано излага на риск живота и прехраната на хората и своеволно застрашава целостта на Обединеното кралство", посочи напусналият депутат Филип Лий.

Така Джонсън губи все повече позиции, а във вторник вечерта британските депутати ще се опитат да блокират Брекзит без сделка на 31 октомври и да го принудят да поиска ново отлагане на развода с Европейския съюз. Законопроектът предвижда премиерът да бъде задължен да поиска отлагане на Брекзит, в случай че до 19 октомври той не съумее да издейства ново споразумение с ЕС или не получи одобрението на парламента за напускане на блока без споразумение. Според различни източници този план е много близо до успех.

Борис Джонсън от своя страна заплаши, че ще свика парламентарни избори на 14 октомври, в случай че Камарата на общините блокира намеренията му за напускане на ЕС до края на октомври. .

"Този законопроект означава, че ако не се съгласим с условията, предлагани ни от нашите приятели оттатък Ламанша, те ще могат да ни държат в Евросъюза колкото си искат и при условия, изгодни за тях", каза британският премиер.

За да мине предложението, трябва да получи поне две трети мнозинство в 650-местната Камара на общините. Ходът на опозицията се подкрепя от около 20 депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън.

"Съюз от опозиционни партии и разбунтували се депутати на консерваторите би трябвало да имат достатъчно гласове, за да нанесат поражение на правителството", заяви бившият финансов министър и влиятелен консерватор Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че ще имаме необходимата бройка. Много колеги са ядосани от някои действия през последната около една седмица. Мисля, че има група консерватори, които доста силно усещат, че сега е времето да поставим националния интерес над всякакви заплахи лично за нас или за нашите кариери", каза Хамънд по радио Би Би Си.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин заяви, че опозиционните партии разработват ходове, с които да попречат на премиера Борис Джонсън да използва свикването на нови избори като средство за налагане на Брекзит без споразумение, предаде Ройтерс.

След среща с лидерите на другите опозиционни партии Корбин изрази увереност в успеха на плана, който цели да бъде запазен контролът върху работата на парламента и да не се допусне излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка.

"Ние сме уверени, че приетият от нас законодателен курс има всички шансове да бъде успешен и работим върху начините, с които да можем да попречим на Борис Джонсън да манипулира изборите, за да наложи Брекзит без сделка", се казва в изявлението на Корбин.

Борис Джонсън не иска избори, но...

Борис Джонсън потвърди, че е твърдо решен страната му да напусне Европейския съюз на 31 октомври, със или без сделка.

"Шансовете за постигане на споразумение се увеличиха през последните три седмици”, увери в същото време Джонсън.

Британският парламент ще се събере след края на лятната ваканция, преди да спре работа другата седмица в съответствие с предизвикало полемика решение на министър-председателя.

Борис Джонсън заяви пред Ай Ти Ви, че ако Камарата на общините гласува за ново отлагане на Брекзит, то в сряда ще има гласуване за предсрочни избори. Британският премиер изрази надежда, че депутатите няма да гласуват за ново отлагане, и подчерта, че не съществуват обстоятелства, при които той би поискал от Брюксел отлагане на Брекзит.

В изявление пред канцеларията си на Даунинг стрийт Джонсън каза, че ако Камарата на общините гласува за отлагане, това ще направи "абсолютно невъзможни" всякакви по-нататъшни преговори.

"Аз не искам избори. Вие не искате избори. Нека следваме дневния ред на хората", заяви той.

Високопоставени консервативни депутати бунтари и депутати лейбъристи обаче са скептични, че Джонсън ще удържи на думата си и ще свика избори преди 31 октомври, макар че източници от правителството изключиха всякаква възможност за промяна на датата, след като депутатите са я гласували, отбелязва "Гардиън".

Вестникът цитира правителствен източник, че трябва да има яснота кой ще е премиер преди срещата на върха на ЕС на 17 октомври, ако Великобритания иска да има някакъв шанс да постигне споразумение за Брекзит. Източникът изтъкна, че Джонсън "съвсем ясно заяви, че иска да постигне споразумение".

ЕС ще действа при Брекзит без сделка, като при тежко природно бедствие

На този фон вестник "Гардиън" отбелязва, че ЕС обмисля дали да категоризира евентуален Брекзит без споразумение като тежко природно бедствие, подобно на наводнение, пожар или земетресение, за да може да се отпусне спешна финансова помощ на най-засегнатите страни членки.

Този план би позволил на ЕС да отпусне средства от фонда за солидарност, който бе създаден през 2002 г. От него може да се отпускат до 500 милиона евро годишно, плюс неизразходвани средства от предишната година при поискване.

Сред страните, които биха получили такава помощ от ЕС, са споменати Ирландия, Белгия, Холандия, Германия, Дания и Испания.

Това предложение показва контраста между подготвяните мерки на ЕС и тези на правителството на Великобритания, което е критикувано, че омаловажава вероятните икономически щети от Брекзит без споразумение, коментира "Гардиън". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа