Борис Марков очаквано оглави временно СДС

Главният секретар подаде оставка огорчен, че партията потъпква собствените си ценности

Борис Марков

Националният съвет на СДС избра във вторник за временен председател на партията един от инициаторите на разпада на Синята коалиция Борис Марков. Преди оставката на Мартин Димитров той заемаше поста председател на Националния предизборен щаб на партията.

При вота Марков бе подкрепен основно от организациите на партията в София, Пловдив и Бургас. 53-ма души гласуваха за избора му от 69 участници.

Борис Марков бе единствената кандидатура за поста. Той ще има за цел да подготви СДС за вътрешни избори, на които да се излъчи нов лидер. Те трябва да се проведат на 8-и юли, а евентуалният балотаж ще се проведе седмица по-късно – на 15-и юли.

Преди гласуването за временен лидер се сочеха имената на Румен Христов, Найден Зеленогорски и Любомир Ковачев, но изненадващо Борис Марков се оказа без алтернатива за членовете на Националния съвет. Преди това той беше обявил, че няма да се кандидатира нито за временен, нито за постоянен лидер на СДС.

"Приемам тази отговорност със съзнанието, че имам ясен мандат от 40-45 дни, след които ще се избере нов лидер на СДС", каза Марков. Той благодари и на онези 80% от Националния съвет, които са му гласували това доверие. "Ще изпълня този мандат и ще предам СДС в добро състояние на следващия председател", добави той. Като основна цел, докато временно заема лидерския пост, Марков определи укрепването на партията и отварянето ѝ към хора и личности, които по една или друга причина са били отблъснати от СДС през годините.

Борис Марков отново декларира, че няма да има коалиция с ДСБ за предстоящите парламентарни избори. Той нарече спекулации твърденията, че синята партия преговаря с други формации за участие във вота. "В момента СДС не води разговори с други партии, а само с хора, които искат да се върнат при нас", каза Марков. Депутатите на СДС обаче ще продължат да са част от "Синята коалиция" в парламента.

Голямото мнозинство, с което Марков, който е и един от идеолозите на затоплянето на отношениеята между ГЕРБ и СДС, бе избран, се дължи основно на софийската структура на синята партия. Тя винаги е била опозиция на досегашния лидер Мартин Димитров и се е обявявала за излизане от Синята коалиция.

Първоначално от СДС София имаха намерение да издигнат кандидатурата на зам.-председателя на формацията Любомир Ковачев, след което се отказаха, а той оглави ключовата комисия по вътрешните избори.

Във вторник стана известно, че оставка е подал главният секретар на СДС Димитър Иванов. На негово място е бил избран Константин Арабаджиев, който досега беше секретар на Комисията по вътрешните избори.

В разпространено след Националния съвет становище Димитър Иванов изброява голяма част от постигнатото в периода 2010-2012 г. при изграждането на СДС като модерна партия и обяснява разочарованието си от прекратяването на участието на СДС в Синята коалиция.

“След заседанието на Националния съвет на СДС на 15 май т. г. и решението за прекратяване на Синята коалиция изчаках емоциите да отминат”, посочва Иванов в мотивите си за напускане на поста. По думите му за "огромно съжаление и огорчение" заседанието на съвета на 15 май "от форум на най-отговорния национален орган на СДС, се превърнало във форум на механичното гласуване - без дебат, без предложения за алтернативни политики и без ясна визия за партията извън Синята коалиция".

Иванов заявява, че на заседанието визията е била подменена от процедури, аргументите са били заменени с дирижирано гласуване, а дебатът - с дюдюкания и грозни реплики от залата.

“Може би ако имаше дебат и аргументи, ако имаше ясна визия как и къде СДС ще отстоява новия си политически курс оттук-нататък, аз щях да разбера позицията на хората, взели решението за разваляне на Синята коалиция", посочва Иванов. 

Той припомня, че в устава на СДС като основни ценности на партията са записани "достойнството на човешката личност, солидарността, различието, толерантността", а в основните партийни принципи е записано "уважението към човешкото достойнство и чуждото мнение".

“За съжаление мнозинството в най-висшия политически орган на СДС с отказа от дебат и с поведението си погази тези ценности и принципи, а когато едно мнозинство самo погази ценностите и принципите, в името на които съществува и събира хората в партия, връщането назад и отстояването им пред обществото е много трудно, дори според мен невъзможно, независимо от позициите, които ръководството декларира”, заявява още Димитър Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България