Борис Немцов и други опозиционери задържани при протести в Русия

Руският опозиционен лидер Борис Немцов и още най-малко 95 души бяха арестувани от милицията в събота при протестни демонстрации в Москва и Санкт Петербург срещу ограничения над свободата на събиране, предаде Ройтерс.

Във втория по големина руски град Санкт Петербург 60 от около 300 демонстранти бяха арестувани. Репортер на Ройтерс е видял хора с окървавени носове и други, чиито глави са били блъскани върху милиционерски бусове.

В Москва на неразрешена демонстрация на Триумфалния площад бяха арестувани Борик Немцов и още най-малко 35 души. На площада демонстрираха стотина души и скандираха "Свобода", "Срам" и "Правителство - оставка".

Във Владивосток в подобен протест взеха участие около 30 души. Никой от тях не бе задържан.

Тези демонстрации обикновено се провеждат на 31-о число на всеки месец с 31 дни по аналогия с чл.31 на руската конституция, който гарантират правото на събиране.

За близо една година руската опозиция никога не е успяла да получи разрешение за демонстриране на Триумфалния площад на 31-о число в месеците с 31 дни. Опозицията иска събиранията ѝ да са на този площад, но той системно се запазва от общината за други прояви на тези дати. Този месец например площадът бе резервиран за шоу със състезателни коли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?