Борис Тадич положи клетва като президент на Сърбия

Реформаторът Борис Тадич в неделя положи клетва като президент на Сърбия на церемония в сръбския парламент, предадоха агенциите. Новият държавен глава, който има пет годишен мандат, встъпи в длъжност в присъствието на премиера Воислав Кощуница и министрите от сръбския кабинет.

Лидерът на Демократическата партия бе избран на втория тур на президентските избори в страната на 27 юни т.г., изпреварвайки кандидата на Сръбската радикална партия Томислав Николич.

В първата си реч след официалното встъпване в длъжност, Тадич заяви, че Сърбия ще трябва, също както и останалите балкански държави, да се "изправи срещу престъпленията от миналото, преди да се присъедини към ЕС", предаде АФП.

"Да се изправиш срещу престъпленията, извършени от собствения ти народ е необходимо условие за добросъседство и приобщаване към европейските ценности в тази част от континента", подчерта президентът. Той припомни, че отношенията между балканските народи в миналото са белязани от "списък с престъпления" по време на войните в Хърватия, Босна и Косово през 90-те години.

"Така че всички народи от тази част на Европа си дължат взаимно исторически извинения", настоя Тадич.

Новият държавен глава обеща да води проевропейска политика и определи евроинтеграцията на Сърбия като външнополитически приоритет. В речта си пред сръбския парламент Тадич каза, че не може да обещае, че Сърбия ще "бъде на прага на ЕС" в края на мандата му през 2009 година, но обещава да направи всичко възможно по въпроса.

Като външнополитически приоритети новият сръбски президент посочи и добрите отношения със съседните държави, както и сътрудничеството с Вашингтон, Москва и Брюксел.

По-късно през деня се проведе и церемония в сградата на президентството в Белград, на която председателят на парламента Предраг Маркович, който бе временно изпълняващ длъжността президент на Сърбия, предаде на Тадич функциите на държавен глава. Сред гостите от чужбина бяха и българският вицепрезидент Ангел Марин и министъра на отбраната Николай Свинаров.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?