Борис Велчев бави 10 месеца проверка на видни частни колекционери

Борис Велчев бави 10 месеца проверка на видни частни колекционери

За прокуратурата е по-важно да се вземат мерки за опазване на културно-историческото наследство на България, за противодействие на иманярството и контрабандата, а не толкова да се участва в конюнктурни скандали. Това каза главният прокурор Борис Велчев в сряда по повод скандала около откритата преди ден експозиция в Брюксел на частната колекция на хазартния бос Васил Божков. Български евродепутати от дясната опозиция бойкотираха мероприятието в Европейския парламент, тъй като през март м.г. прокуратурата обяви след внесен сигнал, че започва проверка на произхода на придобитите от Божков антики.

От думите на Велчев (самият той известен като колекционер-нумизмат)  стана ясно, че все още не е започнала проверка на колекцията на Божков.

“Не виждам защо заради някакъв конюнктурен скандал трябва да изостават проверките на музеите и да насоча вниманието си към една или друга частна колекция”, посочи Велчев. По думите му частната колекция на Васил Божков ще бъде проверена, когато ѝ дойде времето.

Освен за колекцията на Божков, при встъпването си в длъжност м.г. Велчев бе сигнализиран и за тази на издателя и бивш офицер от Държавна сигурност Димитър Иванов.

Главният прокурор постави акцентът върху законодателството.

Макар никога да не се е оплаквал от законодателството, Законът за опазване на паметниците на културата от 1969 г. е “сбъркан”, каза той. Излезе и с инициатива - преди приемането на нов закон парламентът да излезе с концепция за запазване на културно-историческото наследство и да каже дали законът трябва да е рестриктивен или либерален, а експертите да кажат дали трябва да има или не частни колекции, защото още през 80-те години държавата твърди, че насърчава частните лица в тази им дейност, но няма регулиращи правила.

Самата дейност никога не е била забранявана, но правилата, по които трябва да се реализира, никога не са били написани. Това създава един много сериозен проблем за правото и правораздавателните органи, коментира Борис Велчев.

Неговото мнение е, че дали една или друга частна колекция ще бъде проверена е важно, но по-важно е да направим така, че онова, което е останало като културно-историческо наследство да бъде запазено.

Подобна теза защитават шефът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, както и известни археолози и частни колекционери, които твърдят, че придобивайки ценни антики (макар и по неясен път, най-често чрез незаконни иманярски вериги или корумпирани археолози), ги опазват от нелегален износ в чужбина.

Главният прокурор не е съгласен, че прокуратурата не си върши работата в тази сфера. Направихме пълен преглед на практиката на прокурорските органи по делата с иманярство в България и на присъдите, които са влезли в сила, каза Велчев пред журналисти преди заседанието на ВСС. Той допълни, че възобновени редица прекратени наказателни производства, а по споразумение с МВР бе възстанови секторът за противодействие на престъпления срещу културно-историческото наследство в НСБОП, който беше закрит преди време.

Велчев увери, че прокуратурата продължава да анализира практиката с контрабанда с паметници на културата. Като свършена работа той посочи  охранителното обследване на 28-те регионални музеи и проверката на фондовете им.

В НИМ не са констатирани нарушения, а в един регионален музей има съществени нарушения.

Велчев добави, че проверката ще обхване и частните колекции, но това не може да стане в момента, тъй като ресурсът на прокуратурата е ограничен.

Във вторник вечерта 40 експоната от античната колекция на президента на “Нове Холдинг” Васил Божков бяха изложени в ЕП. Изложбата “Великолепието на България” е под патронажа на председателя на фракцията на либералите в ЕП Греъм Уотсън и българския министър на културата Стефан Данаилов (БСП), по идея на евродепутата от НДСВ Антония Първанова.

Правителството използва членството ни в ЕС, "за да превърне българската мафия във витрина на страната", обявиха във вторник от ДСБ.

Евродепутатите Филип Димитров, Мартин Димитров, Константин Димитров и Стефан Софиянски бойкотираха изложбата и призоваха колегите си от Европейската народна партия да направят същото. 

Споделяне

Още по темата

Още от България