След като президентът го назначи в КС

Борис Велчев бе освободен от поста главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува в четвъртък оставката на главния прокурор Борис Велчев и го награди със златен почетен знак за заслугите му в развитието на съдебната система.

Предложението за отличието бе направено от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и въпреки нежеланието на Велчев, членовете на ВСС подкрепиха идеята на Колев.

"Тръгвам си с чувството на човек, положил много усилия. Искаше ми се да направя повече за противодействие на организираната престъпност, но и сега има много осъдителни присъди за знакови фигури", коментира преди заседанието на съвета вече бившият главен прокурор.

Добави и, че се гордее с факта, че под негово ръководство прокуратурата не е допуснала да влезе в конфликт нито със съда, нито с МВР. Според него след 7-годишния му мандат държавното обвинение се намира в по-добро състояние отколкото в миналото и пожела на колегите си да са в още по-добро състояние след следващите 7 години.

Главният прокурор подаде оставка още преди откриването на процедура за избор на негов наследник, тъй като президентът Росен Плевнелиев преди ден очаквано подписа указ за назначаването му в Конституционния съд (КС).

Самият Велчев отказа да коментира разрастващият се скандал около избора на зам.-шефката на ВАС Венета Марковска за конституционен съдия, което предизвика острата реакция на ЕК. Говорителят ѝ Оливие Баи предупреди управляващите в сряда, че може да бъде изготвен извънреден допълнителен доклад за страната ни.

Причина за това станаха множеството съмнения за връзка на Марковска с корупционни практики и конфликт на интереси, които изобщо не бяха обсъдени от депутатите по време на изслушването ѝ пред правната комисия и преди гласуването в сряда, въпреки че Еврокомисията изрично настоя затова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?