Борис Велчев бе приет от американския си колега Алберто Гонсалес

Борис Велчев бе приет от американския си колега Алберто Гонсалес
Сътрудничеството в борбата с прането на пари, опазването на интелектуалната собственост и противодействието на компютърните престъпления са основните акценти в разговорите на главния прокурор Борис Велчев в САЩ. Той е първият ръководител на държавното обвинение у нас, който е на официално посещение в Америка. Четиридневната визита е по покана на американския министър на правосъдието и главен прокурор Алберто Гонсалес.

Посещението на Велчев бележи нов етап в отношенията с правоохранителните органи в САЩ след седемгодишния мандат на предшественика му Никола Филчев, който не само че беше нежелан в САЩ, но и според неофициална информация не е могъл да помисли дори и за туристическа виза. Неефективната работа на прокуратурата и заиграването ѝ с престъпния свят бяха обект на постоянна критика от страната на бившия американски посланик Джаеймс Пардю, както и на редица европейски дипломати.

Програмата на Борис Велчев, която започна в понеделник, ще завърши късно в четвъртък със среща с директора на Американското национално разузнаване Джон Негропонте. Разговорите на българския главен прокурор са основно в Министерството на правосъдието, но програмата  включва и голям брой срещи с представители на Конгреса и на главните агенции, които се занимават с разследване и преследване на различни видове престъпления - от пране на пари до трафик на наркотици.

Пред радио Дойче Веле Велчев каза в сряда, че е приятно изненадан от неформалния дух, в който са протичали срещите. “Бях впечатлен от факта, че моят партньор, министърът на правосъдието на Съединените щати, който е и главен прокурор, изрично подчерта, че по всяко време мога да се обърна лично към него по въпрос, който касае двустранните отношения. И честно да си призная, този подход ми харесва”, каза Велчев пред кореспондент на радиото.

Една от срещите на Борис Велчев е била със заместник-държавния секретар Пола Добрянски, с която е обсъден въпроса с българските медици в Либия.

Пред Дойче веле Велчев каза, че Пола Добрянски го е информирала за предстоящото си пътуване за Триполи, където възнамерявала за пореден път да постави въпроса за съдбата на българските медици. “Аз си позволих да подчертая пред нея, че искрено разчитаме на помощта на Съединените щати в това отношение, тъй като и досега те са оказвали неоценима помощ на българската кауза, но че всяко засилване, на американското въздействие за скорошното и справедливо решаване на този въпрос, е от огромна полза”, каза Велчев.

Ключовото значение на борбата с организираната престъпност и корупцията за функционирането на демократичното общество открои министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Алберто Гонсалес по време на разговора с Борис Велчев.

От своя страна българският главен прокурор подчерта много добрите резултати от взаимодействието с американските институции и изрази желание за продължаване на специализираните американски програми и след присъединяването на България към ЕС.

Велчев проведе редица срещи в няколко от специализираните звена на американското министерство на правосъдието като Отдела за борба срещу организираната престъпност и рекета, Отдела за борба срещу компютърните престъпления и престъпленията срещу интелектуалната собственост, както и криминалната секция на Службата по международни връзки. Велчев се срещна и с конгресмена Джо Уилсън, съпредседател на Групата за приятелство с България в Камарата на представителите на САЩ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?