Борис Велчев: Дайте ни година и пак ще си говорим...

Борис Велчев: Дайте ни година и пак ще си говорим...
Главният прокурор Борис Велчев настоя да бъде даден толеранс до края на годината, за да бъде изпълнено обещанието близо 300 знакови фигури от престъпния свят да бъдат арестувани. "Дайте ни срок към края на годината и пак да говорим какво сме направили“, поиска Велчев, който в понеделник участва в сутрешно съвместно предаване на БНР и БНТ.

Миналата седмица след национално съвещание на МВР, в което участва и ръководството на прокуратурата и ДАНС, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че 250-300 души тормозят обществото. Тогава той заяви още, че знаковите фигури са били известни на органите на реда, но срещу тях не са били предприемани "адекватни действия“.

"Имаше известна инерция, която трябваше да се натрупа, за да придобием тази увереност сега да кажем - да, 200-300 души са напълно реалистичен обект, но тази инерция беше натрупана от години работа, от много сериозна предварителна дейност и на органите на МВР, и наша“, коментира в понеделник Велчев, който вече 4 години е начело на държавното обвинение.

На въпрос защо преди 1 година не се е работило по тези случаи и дали е имало някакъв политически или икономически "чадър“, Велчев отговори, че не смята тези подозрения за неоснователни, тъй като "годините на прехода създадоха нездрави връзки между организираната престъпност и сигурно и политици, и магистрати, и полицаи“.

"Винаги, когато имаме данни за това, ще го изследваме докрай“, обеща главният прокурор.

"В момента претенцията ни не е толкова историческа, колкото актуална. Искаме тези хора, които внасят наркотиците, изнасят бели роби навън, рекетират, бият българските граждани, изнудват бизнеса, да бъдат там, където им е мястото“, заяви той.

Борис Велчев настоя Наказателно-процесуалният кодекс (НПК), който през последните години бе променян неколкократно, да дава повече правомощия на прокуратурата и полицията за борба с организираната престъпност.

"Понякога си давам сметка обаче, че осъдителната присъда не може да бъде самоцел. Ние не можем да очакваме по всички обвинителни актове да имаме осъдителни присъди. Ако това се постигне, самата идея за съд губи смисъла

си. Очевидно е, че ще има и оправдани. Въпросът е дори и по тези дела, по които има оправдани, прокуратурата да е направила максималното“, смята Велчев.

Според него "истинският критерий за добрата прокурорска работа е професионализмът“.

Запитан дали се очакват обвинения срещу бивши министри, Велчев каза, че не иска по никакъв начин да бъде "замесен в политическия диалог“.

"Организираната престъпност еволюира. Тя престана да бъда просто група хора, занимаваща се с наркотици, с контрабанда или с трафик на хора. Организираната престъпност това са и големите схеми за източване на ДДС, и еврофондовете.

Аз мисля, че не бива да я подценяваме, тя е не по-малко опасна. Тъй че "нагли" има навсякъде“, заключи Борис Велчев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?