Борис Велчев: Делото срещу мъчителите на медсестрите закъсня

Делото срещу мъчителите на българските медицински сестри е ход с голямо закъснение, с голяма неяснота и не се знае как ще завърши, но ние имаме достатъчни правни основания да го предприемем, заяви в сряда главният прокурор Борис Велчев. Той призна, че в момента в прокуратурата се намират два сигнала срещу надзирателите в либийския затвор, които са се опитали чрез изтезания да измъкнат самопризнания от медицинските сестри.

Последният е подаден от сдружение “Препоръка 1726” преди няколко месеца. Велчев заяви, че тогава не е разпоредил да стартира следствие по този сигнал, защото се е надявал на друг изход по делото срещу сестрите в Либия.

“Нямаме вече никаква причина да се съобразяваме с чувствата на когото и да било”, каза той в сряда и допълни, че не очаква образуването на подобно производство да повлияе по какъвто и да е начин върху Триполи за отмяна на смъртните присъди от вторник.

Като повод за старта на разследването ще бъдат използвани изявленията на задържаните в Либия българки в медиите, в които те разказват, как са били измъчвани в затвора “Джудейда”.

Делото ще бъде поето от Софийската градска прокуратура (СГП), а разследването в Либия ще се разпредели на Националната следствена служба (НСлС), която единствена има право да извършва подобни процесуални действия в чужбина. В момента СГП събира протоколите от разпитите на сестрите чрез Министерството на правосъдието.

“Едва след събирането на всички доказателства, ще преценим по кой член от Наказателния кодекс ще повдигнем обвинение”, заяви Велчев.

По думите му все още не е ясно дали Либия ще позволи разпити на надзирателите в затвора, въпреки че България има споразумение за правно сътрудничество с Джамахирията.

“Този документ ги задължава, но всичко все пак зависи от либийските власти”, добави той.

Според главния прокурор дори и да се стигне до процес, той ще продължи дълго заради усложнените процедури. Борис Велчев добави, че най-вероятно Джамахирията ще използва като аргумент в своя полза факта, че надзирателите вече бяха оправдани от либийския съд.

“Имам дълбоки съмнения, че либийският процес по делото срещу мъчителите е воден съобразно високите стандарти и изискванията на правото. Не е ясно дали при една осъдителна присъда тя ще може да бъде изпълнена”, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?