Борис Велчев е единственият кандидат за главен прокурор

Борис Велчев е единственият кандидат за главен прокурор

Очакванията за политическа договореност около избора на нов главен прокурор се оправдаха, след като 17 члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) се обединиха около кандидатурата на президентския съветник доц. Борис Велчев. Точно 17 гласа, или две трети от гласовете в 25-членния съвет са достатъчни, за да бъде избран главният прокурор.

В сряда, на двете поредни заседания на ВСС, други кандидатури не бяха внесени. Съветът реши да се проведе извънредно заседание още в четвъртък, на което да бъде изслушан Велчев. Същия ден ще бъде проведен и изборът, така че след по-малко от 24 часа България може да се поздрави с наследник на Филчев. Заседанията се от 10 сутринта и ще бъдат предавани на живо по БНТ и БНР – нещо, за което настояха редица неправителствени организации, които поискаха открит дебат за избора на главен прокурор.

Както се очакваше, шефът на Националното следствие Ангел Александров, подкрепян от ДПС, се отказал от номинация, след като трите партии в управляващата коалиция са решили да излязат с единна кандидатура. Александров е сред 17-те члена на ВСС, които внесоха кандидатурата на председателя на правния съвет на президента Борис Велчев.

В сряда Александров отказа да коментира слуховете, че управляващите са се разбрали той да стане заместник –главен прокурор, след като бъде променен съдебния закон.

Сред подкрепилите Велчев са и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, както и зам.-главният прокурор Христо Манчев.

“Аз поемам отговорността за кандидатурата на Борис Велчев, защото аз съм я подписал. Това е консенсусна кандидатура и ако политиците се обединяват около нея, аз съм доволен”, заяви Пенчев в сряда и добави, че той е поддържал Велчев за този пост още от август 2005 година.  

Сред хората, които не са поставяли подписите си под името на Велчев, са главният прокурор Никола Филчев, неговият заместник Митьо Марков, както и четирима съдии начело с шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, който според запознати е сред инициаторите за издигането на Борис Велчев.

Въпреки това Марков заяви, че щом двама от прокурорите във ВСС са си поставили подписите зад кандидатурата на Велчев, това означава, че всички представители на прокуратурата в съвета ще гласуват за нея.

“Той според нас е достоен кандидат и ние ще го подкрепим със сигурност. Моето лично мнение е, че Велчев ще бъде избран без нито един глас “против” или “въздържал се””, заяви още заместникът на Филчев.

Според него кандидатурата на Велчев не е политическа, защото била предложена от членове на ВСС. Същото каза и проф. Александър Воденичаров, също член на съвета.

“Няма достоен прокурор, който да заеме този пост”, е мнението на Христо Манчев.

В отговор на въпрос дали е демократично за поста да се състезава само един кандидат, Иван Григоров отговори: “Не разбирам от демокрация. Живял съм по времето на социализма. Целият ми живот е минал тогава”.

“Сигурно има много достойни кандидати за поста. В България всеки е достоен за всичко. Така че те са 7 милиона”, добави Григоров.

По време на заседанието членовете на ВСС спориха дали изборът да се проведе след 7 дни, каквато е законовата процедура, но се обединиха около мнението, че този срок бележи горната граница и вотът може да стане още в деня след внасянето на номинацията.

Изборът е предопределен

За първи път в избора на главен прокурор политиците от управляващата коалиция така очевидно са се договорили и е така очевидно участието на президента Георги Първанов в тази договорка, възмути се лидерът на ОДС Петър Стоянов.

Също, по думите на Стоянов, за първи път ВСС не е реагирал по никакъв начин на това политическо вмешателство, което в друг момент и по друг време би предизвикало остра реакция.

Стоянов допълни, че действията на управляващите и на ВСС поставят въпроса за взаимодействието на трите власти и за преоценка на промените на настоящата конституция. С действията си политическите сили грубо погазиха всички принципи, каза още Петър Стоянов.

Зам.-председателят на ОДС Яне Янев заяви, че с избора на главен прокурор се заобикаля конституционния ред. Някой се опитва да действа по принципа “Вся власть советам!” на тристранната коалиция. Яне Янев допълни, че трябва да бъде обявено кои са вакантните места и кои са наследниците на някогашните членове на Политбюро, за да им се намери подходящо място.

Митът за независимост на ВСС беше разрушен, посочи Атанас Атанасов от ДСБ. Според него управляващите имат интерес от избора на удобен човек, който ще реши техния проблем със сделките по програмата “Петрол срещу храни”, ще реши проблема реституираните им имоти и с обръча от фирми на ДПС.  

Пред ден ДСБ излязоха с декларация, според която лансирането на политическа кандидатура от страна на управляващите “нарушава независимостта на съдебната власт и е неуместен отговор на критиките” от ЕС и европейските медии.

“Премиерът ни Сергей Станишев е син на секретар на ЦК на БКП и предлага за главен прокурор внука на секретар и член на ЦК на БКП Борис Велчев. Това ни дойде малко в повече. Това връщане на комунистически фамилии на власт, фактически обезсмисля усилията ни през целия преход”, заявиха още от ДСБ.

Депутати от мнозинството разделени за политическата номинация

Не съм участвал в никакви договорки, не съм ходатайствал за който и да е кандидат, оправда се Любен Корнезов от БСП.

Според Борислав Ралчев от НДСВ е трудно да се смята, че някой може да манипулира 25 магистрати със собствено мнение във ВСС. Едно е да изкажеш мнение, друго е да детерминираш решение, каза още Ралчев.

Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев потвърди по-рано днес пред бТВ, че в управляващата коалиция са се водили разговори и има единно мнение за номинацията.

Той призна, че при консултациите е имало и срещи с президента Георги Първанов, тъй като не трябва да се забравя участието на президента при назначаването на главен прокурор. Според Велчев членове на ВСС пожелали да има становище на управляващата коалиция по въпроса, защото предстоят сериозни реформи в прокуратурата, ако искаме да разчитаме на безпроблемно влизане в ЕС.

По думите му Борис Велчев “има всички качества да бъде главен прокурор в това критично време”.

Депутатът от НДСВ Огнян Герджиков също не скри наличието на политическа сделка за новия главен прокурор.

Изборът се прави от ВСС, но политиците не могат да останат индеферентни към личността на обвинител номер 1, каза Герджиков пред БНР. По думите му обаче тази фигура е много важна за българското правосъдие и изборът ѝ не може да бъде вследствие на политически пазарлък.

Според него Борис Велчев никога не е бил изкушен от политиката, никога не е афиширал своите политически пристрастия и не може да се определи като фигура на БСП. Герджиков определи Велчев като най-силната кандидатура, но не изключи възможността за изненади.

За разлика от други свои колеги като Любен Корнезов, които отричат да знаят за политическа сделка и смятат, че такава би била недопустима, депутатът от БСП Младен Червеняков беше категоричен, че новият главен прокурор не може да бъде избран без предварителна договореност между политиците, президента и представители на съдебната система.

“Аз мисля, че след вчерашното изявление на Симеон Сакскобургготски е просто абсурдно да се отрича такава договорка и според мен няма друг начин за избор на главен прокурор. Въпросът е дали е постигнат този максимален консенсус и дали това е подходяща фигура”, каза Червеняков пред Нова телевизия.

Въпросът е персонален, а не институционален  

“Аз мисля, че не е толкова институционален въпросът, колкото е персонален. Президентската институция е българският президент, тоест това е воля на г-н Първанов”, коментира зам.-председателят на Демократи за силна България Веселин Методиев.

“След като упреците към страната ни за мафиотизиране, за връзки на организирана престъпност с връзки на висшите етажи на властта и прочее са актуални за това управление също, този отговор, който се дава за избор на главен прокурор чрез политическо съгласуване, просто потвърждава невъзможността да се направи реформа”, коментира Методиев.

Той подчерта, че политическото издигане на главния прокурор можеше да бъде открито, ако бяха приети предложенията на ДСБ за конституционни промени, според които прокуратурата се извежда от съдебната власт и става част от изпълнителната, като главният прокурор се избира от парламента и управляващите носят открито политическа отговорност за дейността на обвинението.

В същото време Червеняков не скри, че е спрягано и неговото име за наследник на Никола Филчев, но не е постигнат консенсус, вероятно защото “минавам към старите муцуни в българската политика”. Червеняков отказа да отговори на въпроса дали кандидатурата му е била отхвърлена от президента Първанов. Според източници от БСП той е бил лансиран от вътрешния министър Румен Петков.

Според информация на Mediapool, и на червения депутат Младен Червеняков, и на жълтия Пламен Панайотов е било намекнато категорично още преди няколко месеца, че не е приемливо кандидатът за главен прокурор да е политически обвързан. Според техни колеги, докато Панайотов приел факта, Червеняков до последно е търсил варианти за номинация.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: