Борис Велчев изтегли във ВКП противници на Филчев

Борис Велчев изтегли във ВКП противници на Филчев

Ден след като Висшият съдебен съвет (ВСС) за пръв път бламира искане на главния прокурор за повишаване на двама магистрати, в четвъртък Борис Велчев подписа заповеди, с които командирова във Върховната касационна прокуратура (ВКП) Васил Миков - прокурор от Апелативна прокуратура - Варна, и Пламен Пачев - прокурор от Апелативна прокуратура – София.

Поради болест Велчев не присъства на заседанието в сряда, когато ВСС не събра нужната подкрепа за прехвърлянето на двамата прокурори.

В средите на магистратите се коментира, че особено символично е назначението на Васил Миков, който беше един от най-яростните опоненти на бившия главен прокурор Никола Филчев и няколко пъти организира безуспешни опити да го принуди да подаде оставка.

Миков бе съперник на Филчев за мястото на обвинител номер едно през 1999 г. Той свидетелства срещу Филчев и през 2003 г., когато ВСС разследва сигнали срещу тогавашния главен прокурор за злоупотреба с власт и със служебно положение.

“За награда” след тези си изяви Миков бе преместен от Филчев от окръжен прокурор на Варна на поста апелативен.  

Миков беше начело на Националното сдружение на българските прокурори, което е алтернативно на профилчевата Асоциация на прокурорите в България.

Другият прокурор, който Велчев взема във ВКП, е Пламен Панчев, бивш директор на затворите.

Двете назначения са първият реален жест на Борис Велчев по отношение на инакомислещите в прокуратурата, тъй като откакто встъпи в длъжност на 23 февруари, залага предимно на протежета на Никола Филчев.

Споделяне

Още от България