Борис Велчев: Изтичане на информация е убило Запрянова

Борис Велчев: Изтичане на информация е убило Запрянова

Най-вероятно изтичане на информация от разследващите органи по делото срещу Евелин Банев – Брендо е причина за смъртта на Йорданка Запрянова, каза в сряда в отговор на въпрос на Mediapool главният прокурор Борис Велчев.

Запрянова бе застреляна във вторник в дома си в София с 6 куршума в главата. Тя е  майка на убития преди 2 години Константин Дишлиев, чиято смърт се свързва със залавянето на огромна кокаинова пратка от Латинска Америка  за Европа

Преди това тя дава на два пъти показания по делото срещу Брендо, който е в ареста по подозрения за пране на пари и крупни финансови измами. Брендо и убитият Дишлиев са баджанаци -  женените им са сестри. Двамата са имали общ бизнес преди смъртта на Дишлиев.

Ден след разстрела на Запрянова градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че Брендо се е запознал с материалите по делото срещу себе си. Това означава, че той знае с какви свидетелски показания разполага обвинението и може да предположи какво още имат да казват свидетелите. Във вторник, часове след убийството, Кокинов обяви, че очаквал в следващи разпити Запрянова да оповести “интересни подробности” както по досъдебнто производство срещу Брендо, така и за смъртта на сина си. 

За разлика от Кокинов, който допусна и други версии за смъртта на Запрянова като “бизнес интереси” и”лични дела”, в сряда и главният прокурор изрази позиция, че не подлежи на съмнение връзката между задържането на Банев и ликвидирането на Запрянова.

Главният прокурор изрази притеснението си, че след този показен разстрел и други свидетели ще се отдръпнат. Той препоръча да се вземат мерки за охраната на важни свидетели.

По случая с Брендо Велчев каза още, че арестуваният дълги години не е бил в обсега на правосъдието, макар че е трябвало да бъде. Той каза още, че не вижда връзка между пускането под домашен арест и на Малкия Маргин и убийството на Запрянова във вторник.    

След убийството Кокинов заяви, че Запрянова не се е чувствала застрашена и не е искала охрана от държавните органи. Според информация на БТА, позовавайки се на собствени източници от разследването, обаче жената е търсила защита от прокуратурата.

Градският прокурор съобщи във вторник, че Запрянова се явила с частен бодигард на последния си разпит, а в сряда се появи информация, че охраната ѝ е била от фирма на братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Кокинов не отрече тази информация, заявявайки, че не може да я коментира,  но добави, че въпросният гард вече е разпитан.  

Очевидно по случая с изненадващото влизане на Банев зад решетките и убийството на Запрянова, с което прокуратурата се похвали, че заедно с МВР са достигнали висините на българската организирана престъпност, ще  се поява още много противоречива информация.  Въпреки това обаче каква е била ролята на Запрянова в цялата схема може и да се изясни.

Споделяне

Още по темата

Още от България