Борис Велчев не одобри акцията на МВР срещу Интернет пирати

Борис Велчев не одобри акцията на МВР срещу Интернет пирати

Главният прокурор Борис Велчев разкритикува безпрецедентната акция на МВР срещу аудио и видеопиратството в Интернет.

Има нещо нередно във факта да наказваме хората за това, че се възползват от нещо, предоставено им в мрежата, когато в същото време на пл. “Славейков” всеки може да си купи пиратски филм за пет лева, каза главният прокурор във вторник.

Според него това е прехвърляне на отговорност.

По думите му борбата за защита на интелектуалната собственост не се свежда до сплашването на петима тийнейджъри.

“Трудно може да се иска от един младеж да е наясно с законодателството за защита на авторското право. За много от престъпленията, които вършат хората, те нямат съзнание”, обясни той.

Велчев не каза по какъв механизъм ще процедират Софийската градска и Софийската районна прокуратура, когато ще разрешават на полицията да влиза в домовете на Интернет потребителите. Той обаче обеща да се намеси, ако има нарушения на гражданските права. 

Коментарите на Борис Велчев са по повод започналата миналата седмица акция на антимафиотите срещу потребители в Интернет, които свалят и разпространяват незаконно музика и филми. В петък бяха задържани трима торент-пирати. В същото време сайтът arеnabg.com информира, че държавните ведомства държат рекорда в трафика на нелегално споделяни файлове. Първо място държат НОИ, МВР и Министерството на финансите.

Министърът на държавната администрация Николай Василев съобщи във вторник, че е разпоредил проверка в министерството за нерегламентирано използване на софтуерни продукти от служители на ведомството.

Според него в бъдеще може да бъдат въведени филтри, с които да не се позволи злоупотреба от страна на държавните служители. Всеки от министрите отговаря за контрола в собственото си ведомство, каза Василев.

Нарушения в прокуратурата по времето на Филчев

Приключилата проверка в прокуратурата за последните 5 години е открила нарушения в дейността ѝ, съобщи още главният прокурор, който във вторник се срещна с младшите прокурори, обучаващи се в Националния институт на правосъдието (НИП).

“Става дума за нарушения – за неправомерно приключени и неправомерно зададени дела”, обясни Борис Велчев.

По думите му най-вероятно ще се наложи някои от резултатите да бъдат подложени на повторна проверка.

Месец след встъпването си в длъжност през февруари, Борис Велчев разпореди цялостна проверка в дейността на държавното обвинение за последните 5 години. Резултатите от нея трябваше да станат ясни още на 15 април, но проверката се проточи още около месец.

Велчев не коментира какво ще последва след установяването на конкретните извършители на нарушенията.

В отговор на въпрос от младши магистрат, Велчев обясни, че практиката на устните указания при решаване на делата от прокурорите трябва да се изостави.

“Вече съм обърнал внимание за това на двама окръжни прокурори”, разкри той.

В обръщението си към младшите прокурори Велчев заяви, че ако някой все пак се опитва да им дава такива указания по дадено дело и те са в условия на предстоящо кариерно развитие, то те трябва да му се обадят.

Велчев каза на младшите магистратите, че те ще бъдат новото лице на институцията, защото старото се е “изтъркало”.

Борис Велчев коментира още, че прокуратурата е “безумно” претоварена и има нужда от още хора, за да бъде свършена всичката налична работа. Той даде като пример факта, че нито една от разпоредените от него проверки не е приключила в предварително зададените срокове.

Велчев настоя за промени в новия съдебен закон

В същото време  Велчев заяви, че ще иска промяна на новия Закон за съдебната власт (ЗСВ). Това се налага заради въвеждането на конкурсно начало за всяко едно назначение в съдебната система, което, по думите му, свежда кадруването до абсурдни положения.

“За да бъде преместен един прокурор от една позиция в определена прокуратура на същата, но в друга прокуратура, да се изисква писмен и устен изпит”, обясни Велчев и добави, че конкурсното начало е необходимо само за влизане в системата.

Той прогнозира, че при тази нормативна база има реална възможност върховният орган на съдебната власт вместо Висшия съдебен съвет да стане Върховния административен съд (ВАС).

“Така всяко неназначение на магистрат от ВСС може да бъде обжалвано пред ВАС”, обясни главният прокурор и добави, че има реални страхове в тази насока.  

По думите му прокуратурата трябва да се научи да действа проактивно. Според него държавното обвинение трябва да се самосезира и по сигнал на медиите, а не да чака по две седмици органите на МВР да направят това.

Велчев коментира привличането на градския прокурор Бойко Найденов във ВКП като голямо повишение. По думите му отговорността на Найденов се съсредоточава в “отварянето на прокуратурата” към обществото.

“Това е не само повишение по заплата и ранг”, коментира главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България