Борис Велчев недоумява защо липсват прокурори за съдебния инспекторат

Трудно ми е да си обясня защо сред номинираните за членове на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) няма прокурор, каза главният прокурор в сряда преди заседанието на съвета.  

Вероятно се разчита на това, че част от колегите, които са номинирани за участие в инспектората, имат предишен прокурорски опит. Това е добре и означава, че проблематиката на прокуратурата няма да бъде пренебрегната в инспектората, но самият факт, че няма действащ прокурор, мен не ме радва, каза още Велчев.

Същевременно той заяви, че няма отправена заплаха от страна на прокуратурата към общините, които подпомагат учителската стачка. Преди два дни неговият заместник Митьо Марков заяви, че онези общински съвети, които гласуват да се отпуснат пари за учителски заплати въпреки протестите, ще нарушат закона.

По думите на Велчев изказването по никакъв начин не може да се приеме като натиск над общините, а в изказването си Марков се е придържал към законодателството.

“Става въпрос по-скоро за едно превантивно изказване. Върховната административна прокуратура е тази, която при наличие на нарушение трябва да се самосезира”, добави обвинител номер едно.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?