Борис Велчев: НС да избира с квалифицирано мнозинство квотата си във ВСС

Борис Велчев: НС да избира с квалифицирано мнозинство квотата си във ВСС
Главният прокурор Борис Велчев смята, че парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да се избира от квалифицирано мнозинство. По този начин ще паднат подозренията на партийни назначения в "правителството на съдебната власт", поясни той във вторник пред БНТ.

"Парламентарната квота във ВСС не трябва да създава впечатлението, че се състои от политически партии. Ако се въведе изискването членовете да се избират с 2/3 квалифицирано мнозинство, ще се избират авторитетни хора", каза Велчев.

Реформата в тази посока не цели просто подмяна на членовете на ВСС, увери обвинител №1.

Според него не е най-важното от колко члена ще е съветът, а да има конституционна рамка, която да позволи избраните хора да не създават впечатлението за партийна връзка.

Именно с аргумента, че сегашният ВСС, формиран през 2007 г. при предишното парламентарно мнозинство, е партийно обвързан и съпричастен към "Октопода", настоящото правителство готви неговата подмяна.

Преди ден министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи за друга законова поправка, която да задължи членовете на ВСС да преминават през проверка за допуск до класифицирана информация. Така на практика МВР и службите ще могат да разследват легално членовете на ВСС и да влияят върху кадровата им политика.

Цветанов смята, че по този начин ще реши въпросът с онези висши магистрати, които са свързани с "Октопода". Официалният мотив на вицепремиера обаче е, че благодарение на достъпа си до секретна информация кадровиците на съдебната власт ще могат да вземат предвид какви данни има в службите за даден магистрат, преди да го назначат на определен пост.

Борис Велчев коментира, че не е запознат с конкретните законови промени, за които говори министър Цветанов, "но не е изключено това да се случи". Добави, че подобно нещо "не трябва да е само в контекста на достъпа до класифицирана информация".

Членовете на съвета и в момента могат да получат достъп до такава информация, но законът не позволява тя да бъде използвана в дисциплинарни производства, обясни Велчев. Тъкмо това според него трябва да се постигне с евентуални законови промени. "ВСС ще получи повече възможности, дали ще се възползва от тях, е друга работа. Дали ВСС ще прочете архивите на ДАНС, дали някой ще се повлияе от тях, това е въпрос на ВСС", смята главният прокурор.

Велчев обяви, че в съдебната система има желание за справяне с корупцията. "Дали сме на съд не малко магистрати", посочи главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България