Борис Велчев отстрани прокурор заради сделка с неясен имот на Самоковеца

Борис Велчев отстрани прокурор заради сделка с неясен имот на Самоковеца

Наблюдаващият прокурор по делото за пране на пари срещу Ангелинка Димитрова, вдовица на убития през 2003 г. Константин Димитров – Самоковеца, е оттеглен от делото и е поканен да си подаде оставката като прокурор от Софийската окръжна прокуратура. Това съобщи в сряда главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Велчев установил “съществени пропуски” в работата на Пламен Марков по делото срещу Димитрова. Той разговарял с него сутринта и вследствие на “много настоятелната му молба” Марков приел да си подаде оставката.

Този ход на Велчев е провокиран най-вероятно от публикации в пресата, че имот на вдовицата на Самоковеца е закупен от собственичката на “Инвестбанк” и “Феста холдинг” Петя Славова. Става дума за прословутия недовършен хотел “Константин палас” в Боровец.

Само преди два дни стана известно, че едно от първите дела за отнемане на незаконно придобито имущество, с които ще отчетем пред ЕС реални мерки срещу престъпността, ще бъде срещу Ангелинка Димитрова и издънването на такова дело ще бъде болезнено понесено от лично ангажирания с реформите в прокуратурата главен прокурор.

Според Борис Велчев няма умисъл при извършването на нарушенията на прокурора Пламен Марков. Те са продукт на реактивен стил на работа от типа “ние чакаме да ни донесат едни документи и докато не ни ги донесат, не вземаме никакви мерки”.

Велчев съобщи още, че има нов план на следствените действия и нов наблюдаващ прокурор по делото.

Прокурорите трябва да разберат, че цялата отговорност пада върху институцията, която те представляват и задължението на обвинителите е работата да бъде свършена бързо, изтъкна обвинител №1.

Новината за сделката с имота на Самоковеца съвпадна с критичния доклад на Еврокомисията за борбата с организираната престъпност и прането на пари в България.

Делото срещу вдовицата на считания за контрабандист номер едно на България – покойния Косьо Самоковеца - е един от примерите пред Брюксел, че работим успешно срещу едрата престъпност.

Сделката с хотела в Боровец е станала през септември м.г., когато срещу Ангелинка Димитрова вече е било заведено делото за пране на пари.  

Според купувача – банкерката Петя Славова, когато е купила имота, върху него вече не е имало никаква възбрана. Той е бил ипотекиран, за да могат да се платят дължимите от Ангелинка Димитрова данъци.  

Според Борис Велчев, обаче, наблюдаващият прокурор по делото срещу Димитрова за пране на пари не е наложил възбрана върху имотите ѝ. Не се знаело и дали има запор върху сметките ѝ.

Потърсен за коментар, отстраненият прокурор Пламен Марков каза за Mediapool, че е изпълнявал задълженията си по делото. Допълни, че задълженията му били да събере всички налични доказателства по обвинението и да се погрижи за обезпечаване на евентуалните наказания – глоби или отнемания в полза на държавата, ако бъдат наложени от съда.

Той отбеляза, че прословутият “Константин палас” не е предмет на разследването. Още повече, че не е доказано, че имотът е собственост на Ангелинка Димитрова. По-вероятният собственик на недовършената сграда е фирма “Борогруп Травел” – Лондон.

На въпрос тогава защо главният прокурор го обвини, че не си е свършил задълженията и не е обезпечил с възбрана имота, Марков каза, че ще се въздържи от коментар. Пред Борис Велчев той е изложил всички аргументи в своя защита и в защита на институцията, която представлява.

Ще обмисля добре дали да си подам оставката като прокурор, но засега все повече се убеждавам, че няма да направя това, каза Марков.

В разпространено съобщение от “Феста холдинг” бе потвърдено казаното от прокурор Марков, че сградата, купена от холдинга, не е била собственост на Ангелинка Димитрова, а на фирма, която също не е собственост на Самоковеца или на жена му. 

Купуването на сградата е извършено на пазарна цена, започва проект за преустройство и довършване на обекта и пускането му в експлоатация, пише в съобщението от холдинга.

Междувременно Нели Куцкова, съдия по делото срещу Ангелинка Димитрова, съобщи, че още на 19 ноември 2004 г. Софийският окръжен съд е наложил възбрана върху хотел “Константин палас” в Боровец.

Дори възбраната да е още в сила, това не пречи въпросният имот да бъде продаден, обясни за Mediapool съдия Куцкова. Целият риск остава за купувача, защото даденият имот може да бъде конфискуван от държавата или да послужи за обезпечение на вземания.

Възбраната се нанася в регистъра по вписванията. При изповядването на сделка с имота, проверката на нотариуса за евентуалните отежнения върху него ще покаже съществуването ѝ, уточни съдия Куцкова.

Срещу наследниците на Самоковеца в Софийския окръжен съд се води дело по Глава III от Закона за собствеността на гражданите. Тази глава е заличена след влизането в сила на Закона за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, но започналите дела приключват по стария ред.

 

По това дело прокуратурата поиска конфискация на вилата в курорта Боровец и апартаменти в София, Варна и Самоков, тъй като са закупени с пари с неясен произход. Всичките са собственост на Самоковеца, а след неговата смърт – на жена му.

Делото за имотите на Самоковеца е отложено за 15 ноември.

Доказаните доходи на семейство Димитрови се разминават драстично с цените на придобитите от тях имоти. Според справка по делото, законните доходи на Самоковеца от 7 септември 1990 г. до края на 1999 г. са 101 198 лв., докато имотите са на стойност 263 643 лв. Според прокуратурата само 8-те автомобила на Самоковеца струват над 95 000 лв.

Освен върху хотел “Константин палас” в Боровец, през ноември 2004 г. съдът наложи възбрана върху всички имоти, поискани от прокуратурата – апартаменти в София и Варна, вила в Боровец и автомобили.

Споделяне

Още по темата

Още от България