Борис Велчев питал прокурори за нерегламентирани контакти с медии

Борис Велчев питал прокурори за нерегламентирани контакти с медии
Не одобрявам факта, че резултатите от проверката в Софийската районна прокуратура в София изтекоха в медиите, каза в сряда главният прокурор
Борис Велчев по повод публикации за доклада, изтекъл от негови подчинени.

"Аз приемам подобни отношения в медиите като пречещи на добрите ни взаимоотношения“, заяви Велчев и допълни, че е поискал обяснение от всички свои колеги, които са имали достъп до доклада. Всички те са отрекли, да са имали нерегламентиран контакт с медиите. Главният прокурор каза още, че не смята да прави разследване.  

Това не е първият случай на подобно контролирано и избирателно изтичане на информация и е по-скоро част от обичайната практика в прокуратурата още от времето на предишните ѝ ръководители.

"Ние няма какво да крием по този доклад, но ми се искаше да изтече, когато сме се запознали с него“, каза главният прокурор.

Докладът засяга най-вече шефа на районната прокуратура Александър Налбантов, упрекнат в субективизъм, липса на умения за конкретна и диалогична работа и в това, че "умишлено държи подчинените си в дистанцирана и напрегната среда".

Когато информацията изтече в определени медии, нито един официален представител на прокуратурата не се нае да потвърди официално истинността на ревизионните заключения.

Борис Велчев коментира, че докладът е много обемен и трябва да бъде внимателно анализиран и да се прецени кои неща са отговорност на районния прокурор или са обективни проблеми на Районната прокуратура, която е и най-голямата в страната. Ще изслушаме обясненията на районния прокурор и ще проверим дали те съответстват с резултатите от проверката, каза Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България