Борис Велчев похвали съдията по делото САПАРД

Борис Велчев похвали съдията по делото САПАРД
Главният прокурор Борис Велчев засипа с похвали работата на съдебния състав по делото за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД. По думите му в този случай съдът си е свършил работата "брилянтно". Председател на съдебния състав бе шефа на Софийския градски съд Георги Колев.

Той осъди на 12 години затвор близкия до БСП бизнесмен Марио Николов и на 5 години съпругата му Марияна. Общо четирима души получиха по 10 години затвор, на един от групата бе дадена условна присъда, а двама бяха оправдани напълно.

Велчев заяви, че делото не е можело да приключи по-бързо, защото е трябвало да бъдат събрани множество доказателства.

"Присъдата по делото САПАРД показа, че прокуратурата неправомерно беше обвинявана за поръчкови действия. Доказателствата са убедителни и съдът ги призна", коментира още главния прокурор. Тези обвинения бяха отправени от Марио Николов.

Борис Велчев допълни, че соченият от ОЛАФ за съучастник на Николов бизнесмен Людмил Стойков е нямало как да бъде обвинен по това дело. Ръководителят на прокуратурата обясни, че Стойков все още е в радара на държавното обвинение по делото за изпирането на парите от САПАРД. По това дело на първа инстанция Стойков беше оправдан, а Марио Николов получи 10 години затвор.

В същото време обаче Велчев заяви, че с основание прокурорите са били изненадани от оправдателната присъда на бившия зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов.

"Да се докаже корупционно престъпление в съда е тежка работа. За съжаление това е продукт на законова уредба за борба с корупционните престъпления и продукт на неустановена практика на съда", каза Велчев. Той обясни, че присъдите ще бъдат протестирани.

Велчев прояви и самокритика относно работата на прокуратурата като призна, че разследването на бившия премиер Сергей Станишев се е проточило дълго. Според него то ще приключи до дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?