Борис Велчев поиска наследникът му да бъде избран от следващия ВСС

Прокуратурата е неспокойна в очакване на новия главен прокурор

Сн. БГНЕС

Редно е следващия главен прокурор да бъде избран от онзи Висш съдебен съвет (ВСС), който има легитимността да работи в следващите пет години, заяви главният прокурор Борис Велчев в четвъртък преди заседанието на съвета. Мандатът на Велчев изтича на 19 февруари 2013 година, а по сега действащия Закон за съдебната власт новият ръководител на държавното обвинение трябва да бъде избран от следващия ВСС, който трябва да встъпи на 3 октомври тази година.

В последния момент обаче депутатите от ГЕРБ вкараха поправка в съдебния закон, която дава възможност на остро критикувания от Брюксел и магистратската общност сегашен ВСС да излъчи нов главен прокурор.

Според Велчев няма нищо лошо изборът да бъде изтеглен напред във времето, стига той да се извърши от новия съдебен съвет. Главният прокурор обясни, че трябва да се даде допълнително време за установяване на приемственост в държавното обвинение, за да не се спира неговата работа.

"Това би давало възможност за това и прокуратурата да се успокои, тъй като сега една от основните теми в прокуратурата е кой ще бъде следващият главен прокурор. Колкото по-рано хората се успокоят, толкова по-добре", коментира Борис Велчев.

Той призна, че в началото на мандата си е имал проблем с приемствеността.

"Това съвсем не беше лек проблем. Имах много сериозен проблем с приемствеността и ми се иска моят приемник да няма този проблем, той да се запознае с работата в прокуратурата, да се запознае с основните играчи – хората, които вземат решения, и най-малкото да ги познава”, допълни главният прокурор.

Велчев обясни, че няма да поема ангажименти от стратегически характер в прокуратурата, ако не бъде 100 процента сигурен, че няма да ги приеме неговия наследник. Това на практика означава, че опитите за вътрешна реформа в прокуратурата ще спрат напълно през следващите няколко месеца.

"В прокуратурата винаги се формират два вида неща – такива, които са от ден за ден и такива, които са стратегически. Когато изтича мандатът на един главен прокурор, по разбираеми причини той не би искал да поема ангажименти със стратегически характер, за които не е стопроцентово сигурен, че ще бъдат одобрени от неговия приемник”, каза Велчев.

В края на мандата си той заяви, че председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор не бива да са членове на ВСС по право. Изявлението му бе направено в контекста на дебата дали членовете на съвета трябва да се ползват от автоматичен кариерен бонус след изтичането на мандата им в т.нар. правителство на съдебната власт.

"Ако един член на Висшия съдебен съвет е прокурор в градската или в окръжната прокуратура на София, ако след изтичането на мандата му, той се върне обратно там, където е работил преди това, аз се съмнявам, че той ще бъде истински независим и, че няма да се съобразява със своя административен ръководител. Членовете на ВСС имат началници. Смятам, че тримата големи в съдебната система не бива да бъдат по право членове на ВСС. Мисля, че това е гаранция за независимостта на ВСС”, допълни Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България